Jakub Janda

Jakub Janda - Jakub Janda jel v sobotu poprvé závod na autodromu v Brně. | foto: Radek Miča, MF DNES

Janda skončil v premiéře ve formuli poslední

  • 4
Brno - Při svém premiérovém automobilovém závodu, který dnes absolvoval na brněnském Masarykově okruhu, obsadil skokan na lyžích Jakub Janda v Národní formuli 1400 divize 3 poslední jedenácté místo. Nováček v motoristickém sportu na trati několikrát chyboval a do cíle dojel se ztrátou jednoho kola.

"Bývám hodně nervózní i na skokanském můstku, ale teď jsem prožíval úplně jinou nervozitu. Hned v prvním kole jsem udělal hodiny a pátý převodový stupeň se mi na rovince před boxy podařilo zařadit, až když mi odmávla šachovnicová vlajka," řekl vítěz Světového poháru, ale dobrou náladu neztratil. "Byl to můj první závod, v tom zítřejším by to mělo být už lepší," dodal s úsměvem.

Trio Jaroslav Janiš, Václav Nimč, Antonín Charouz vyhrálo s vozem Mercedes Benz CLK DTM tříhodinový závod, který byl součástí Podzimní ceny Brna.

Souboj divize 4 o body do vytrvalostního mezinárodního mistrovství České republiky zahájil Janiš rychlým tempem, kterému v úvodu stačil sekundovat vůz Porsche slovenské posádky Rudolf Machánek, István Rácz. Po druhé hodině, kdy favorizovaný vůz Mercedes pilotoval Nimč, se rozdíl mezi vedoucí trojicí a nejbližšími soupeři zvýšil už na tři kola. Do cíle pak dojížděl Charouz s bilancí 81 absolvovaných okruhů, zatímco Machánek a Rácz na druhé pozici měli o kolo méně.

"Někteří jezdci poukazovali na to, že povrch byl hodně náročný na pneumatiky. Já však žádný problém neměl, pár kol jsem zajel rychleji a potom jsme už auto šetřili," řekl Janiš.

Michala Doláka a Roberta Šenkýře vyřadila závada motoru jejich BMW, těsně před koncem doplatili už jistí mistři republiky dvoulitrové třídy Jaroslav Páral a Milan Maděryč (Audi) na uvolněné pravé přední kolo.

Výsledky:
Divize 4 - závod na tři hodiny:
1. J. Janiš, Nimč, A. Charouz (ČR/Mercedes Benz CLK DTM) 81 kol, 2. Machánek, Rácz (SR/Porsche 911 GT3), 3. Bezák, Studenič (Švýc., SR/Porsche 911 GT3) všichni -1 kolo, 4. Konopka, Rusina (SR/Porsche 911 GT3) -2 kola, 5. Knauss, Jurasz (Rak./Porsche GT3), 6. Kačírek, Kusín (ČR/BMW M3 GTR V8) všichni -3 kola.
Národní formule 1400 divize 3: 1. Palmi, 2. Lešinský, 3. Chabr (všichni ČR/všichni Van Diemen).
BMW 1 Challenge: 1. Honzík, 2. Firla, 3. Matějovský (všichni ČR).
Sports Car Challenge: 1. Sinclair (Angl./Jade Nissan V6), 2. Payr (Fr./PRC Ford V8), 3. Truffer (Švýc./PRC BMW C3).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž