Freestylová motokrosová show Gladiator Games - Justin Hoyer

Freestylová motokrosová show Gladiator Games - Justin Hoyer | foto: Sznapka Petr, ČTK

Freestyle motokros v Ostravě: Vůně benzínu, řev motorek a metalová muzika

  • 8
Takřka po roce se na severní Moravu vrátili novodobí gladiátoři, jak tyto šílence na dvou kolech pojmenoval moderátor večera Leoš Mareš. Ze dvou třetin zaplněná ostravská Vítkovice Aréna mohla zhlédnout dvě hodiny dlouhé představení plné dechberoucích skoků v desetimetrových výškách za doprovodu ohnivých efektů a drsné hudby.

A jak celá akce vypadala?

Po úvodním představování, kdy každý z jezdců ukázal něco málo ze svých triků a spíše se jen pozdravil s diváky, začaly ty pravé gladiátorské hody – vyřazovací soutěž.

Leoš Mareš, oděný stylově jako Caesar, nepřevzal roli arbitra o životě či smrti soutěžících, ale pouze zprostředkoval výsledky určené diváky pomocí měřiče hluku v aréně.

Tato soutěž nemá žádnou pochybnou jury a nejednoznačné hodnocení jako krasobruslení. Zde rozhodují přímo diváci svým křikem, a tak se nemusí nikdo bát spikleneckých tahů v komisi rozhodčích. Na koho zařvou diváci více, ten postupuje do dalšího kola – jednoduchá rovnice.

Všem jde ale především o zábavu, soutěžení je až na druhém místě. Nažhavení jezdci hecovali publikum divokými gesty zpoza řidítek a protáčením plynu na místě způsobovali ohromný randál a smrad v uzavřené aréně.

Zraněný Petr Kuchař se dostal až do semifinále, i když původně nechtěl vůbec závodit a Petr Pilát dokonce celé gladiátorské klání vyhrál, ačkoliv dopoledne utrpěl zranění po těžkém pádu při tréninku backflipu.

Ve večerním programu naštěstí nikdo nespadl, a tak mohli diváci za dunivého zvuku kapely Rammstein sledovat se zatajeným dechem neuvěřitelné kousky šílených komediantů na motorkách.

Freestylová motokrosová show Gladiator Games - Petr Pilát

Mezi nejlepší patřili Wiley Fulmer, loňský vítěz, a Eigo Sato, nováček této série. Japonský samuraj, jak Sata několikrát překřtil moderátor Leoš Mareš, předváděl publiku svůj neotřelý agresivní styl a triky tohoto asijského mladíka byly vždy odměněny hlasitým potleskem.

Jak bylo zmíněno dříve, největší hvězdou a vítězem večera v ostravské aréně se stal teprve sedmnáctiletý Petr Pilát, jenž předváděl v bouřlivé atmosféře to nejlepší ze své sbírky triků. S blížícím se finále rostla mezi jezdci touha po vítězství a přesně tyto okamžiky diváci milují.

Přišel první backflip a pak už to lítalo – různé kombinace salta vzad s dalšími triky, prováděnými hlavou dolů ve výšce zhruba osmi metrů, dále vytáčení kol do stran, let za motorkou bez kontaktu se strojem a podobné kousky sledovalo něco přes šest tisíc diváků.

Atmosféru si v rozhovoru s Marešem pochvaloval i Fulmer – "Je to tady skvělé, moc se mi tu líbí a máte parádní atmosféru. Už se těším, až s klukama půjdeme po závodech na party," shrnul bezelstně loňský vítěz. 

Když Petr Kuchař ukončil svou semifinálovou jízdu, byl tak nabuzený, že proletěl plnou rychlostí kolem prvních řad publika a nakonec vyjel schody za moderátorem na jeho středové pódium. Ten se nejprve trochu lekl, ale pak využil příležitosti a natáhl mikrofon k výfuku. Měli jste slyšet ten rachot – v reproduktorech to jenom zapraskalo a Mareše lidé z produkce asi nepochválili.

Freestylová motokrosová show Gladiator Games - devítiletý Matěj Česák.

Během večera se představil také nejmladší český freestyle motokrosař – devítiletý Matěj Česák. I přes svůj nízký věk se nezalekl největší rampy a v pohodě přeskočil na připravenou dopadovou dráhu.

O další zpestření programu se postaral američan Justin Hoyer, který si do Ostravy přivezl sněžný skútr a předvedl několik skoků včetně závěrečného backflipu. Ten si s ním synchronně na druhé rampě skočil Petr Pilát na oslavu svého vítězství, a pak už přijeli na plac všichni motorkáři večera, aby mohli závěrečným vláčkem poděkovat divákům a předvést jim poslední triky.

Petr Kuchař si tak může po třech neúspěšných pokusech v Ostravě konečně odškrtnout první  dokončený závod v této hale bez zranění a Justin Hoyer mohl na svém skútru díky hustému sněžení klidně odjet do Prahy, kde se bude konat další klání těchto gladiátorů již 29. listopadu.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon