Fotograf Křenek vyhrál v Paříži

  • 2
Praha - Prestižní francouzskou fotografickou cenu převzal minulý týden v Paříži český fotograf Jiří Křenek. Jediný český fotograf se stálou akreditací na seriál formule 1 získal skleněnou sošku za snímek startovního hluku zrcadlícího se ve přilbě Juana Pabla Montoyi. "Z hlediska mé práce je vítězství významnější než výhra na Czech Press Foto," uvedl Křenek.

Téměř třicetiletý umělec převzal ocenění v průběhu 19. ročníku slavnostního ceremoniálu v pařížském hotelu Ritz. Spolu s rodiči se setkal s řadou celebrit včetně jeho velkého vzoru Rainera W. Schlegemilcha, který se s aparátem v ruce pohybuje po okruzích formule 1 již čtyřicet let.

V třináctičlenné porotě, které předsedal slavný architekt Jean-Michel Wilmotte, seděli pilot rallye Hubert Auriol a bývalý jezdec formule 1 Jacques Laffite.

Křenek byl organizátory soutěže osloven koncem minulého roku a zaslal na jejich přání pět snímků. "Účastnil jsem se poprvé. Netušil jsem, co mohu od soutěže čekat. Odraz (Reflet) byl vybrán do čtyřčlenného finále, kde mu byly za soupeře dva snímky z rallye a další z F1.

Záběr budí dojem, že byl pořízen přes tenkou clonu vody. Tak vypadá odraz světa v stříbrné samolepce na přilbě Juana Pabla Montoyi z Williamsu. Křenek na tuto možnost čekal celý rok. Nakonec zmáčkl spoušť za ideálních podmínek na startu Velké ceny Španělska. "Musel jsem jim to dlouho vysvětlovat. Nechtěli mi věřit, že fotografie není nijak upravovaná," smál se Křenek.

Snímek vznikl v okamžiku, kdy mechanik držel jezdcovu přilbu ve stínu. Český fotograf, jenž spolupracuje i s prestižním oficiálním magazínem F1, se na zvláštnosti odrazů ve formulovém sportu specializuje. "Obecně se totiž již mnoho odlišností ve formuli fotit nedá a řada fotografů má stejné snímky," dodal Křenek. V letech 1993 a 1994 slavil úspěch s obrázkem odrazu z Velké ceny Maďarska.

Význam vítězství zvyšuje i fakt, že v soutěži většinou vyhrávají francouzští fotografové. "Myslím, že přede mnou tady žádný autor z bývalé východní Evropy neuspěl," dodal Křenek. Cena není spojena s finanční odměnou, přesto by Křenkovi měla pomoci. "Doufám, že přibude zájemců o mé fotografie."

Snímek českého fotografa Jiřího Křenka zachycující odraz dění na startu Velké ceny Španělska, zrcadlící se v helmě Kolumbijce Juana Pabla Montoyi, vyhrál fotografickou soutěž roku 2003 na 19. ročníku Mezinárodního automobilového festivalu. Vítěz soutěže Czech Press Photo z roku 2001 převzal skleněnou sošku pro vítěze v pařížském hotelu Ritz.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž