Sebastian Vettel z Ferrari v kvalifikaci F1 v Maďarsku

Sebastian Vettel z Ferrari v kvalifikaci F1 v Maďarsku | foto: Reuters

Jsme na začátku dalšího vítězného cyklu, tvrdí šéf Ferrari

  • 6
Italský skvost, zdroj národní hrdosti, nejslavnější značka závodních okruhů. Jenže teď se na Ferrari valí kritika ze všech stran, italské média požadují okamžité změny. „Vyhazováním lidí auto nezrychlíte,“ odpovídá jim šéf stáje z Maranella Mattia Binotto.

Čísla jsou nemilosrdná. Poslední závod vyhrál tým Ferrari minulý rok v Singapuru, poslední titul díky Kimimu Räikkönenovi v roce 2007, totální dominanci předvedla nejúspěšnější stáj historie šampionátu ještě o tři roky dřív s poslední hvězdnou sezonou Michaela Schumachera.

„Padli až na dno,“ psali horkokrevní žurnalisté při loňských strategických propadácích slavné ekipy a mnoha často až neuvěřitelných faux-pais při přezouvání pneumatik v boxech.

S tím Binotto souhlasí, od chvíle, kdy v lednu 2019 nahradil na pozici šéfa Maurizia Arrivabeneho, jede Ferrari z kopce. Nicméně prosí o trpělivost. Je přesvědčen, že jeho proces restrukturalizace zdárně pokračuje a blíží se další vítězné éra, kterých už nejzářivější tým historie Grand prix prožil několik.

„V lidi, kteří pracují v Gestione Sportiva, mám naprostou důvěru,“ uvedl italský manažer na stránkách týmu. „Jsme na začátku dlouhého procesu, který směřuje k dalšímu vítěznému cyklu. Chvíli to bude trvat, ale celá naše společnost tomu rozumí a podporuje tuto vizi.“

Nový monopost Ferrari SF1000 nenaplnil očekávání. Nebo spíš je hluboko za ním. Scuderia namísto boje s Mercedesem vlaje na chvostu středu pole, rychlostně prohrává také s týmy jsou jsou Red Bull, Racing Point nebo McLaren. Podle italského tisku je Binotto v ohrožení, stejně jako celé vedení závodního týmu a všichni, kteří vedli stavbu letošního stroje.

Mattia Binotto, šéf týmu Scuderia Ferrari

Mattia Binotto si je však jistý, že nastoupil správnou cestu. „Některé věci, které o nás píšou, jsou trochu frustrující. Vyhazováním lidí auto nezrychlíte,“ vzkazuje kritikům. Pokud jde o začátek letošní sezony, manažer připustil, že očekávání byla vyšší. Na vině je podle něj komplikované předsezonní testování. Nové auto nefunguje a nyní se ve Ferrari snaží všichni všemožně zjistit, proč.

„Po třech závodech je jasné, že forma je opravdu špatná a potřebujeme urychleně reagovat. Celý projekt letošního vozu byl zrevidován a snažíme se najít možnosti ke zlepšení v rámci letošních pravidel. Asi bude také třeba podívat se na naše pracovní postupy a zlepšit metody v naší organizaci. Ale nejdřív musíme porozumět tomu, jak jsme se do této situace dostali,“ zakončil Binotto.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž