Expilot F1 podporuje změny pravidel

Londýn - Mezi ty, kteří podporují změny pravidel prosazované Mezinárodní automobilovou federací, se zařadil také bývalý pilot formule 1 Martin Brundle. Ten si pochvaluje hlavně nápad zavést místo hodinové kvalifikace pro každého jezdce jen dvě ostrá kola. "Myslím si, že jednokolová kvalifikace je skvělý nápad. Je to obrovská výzva. Podobnou situaci jsme měli v turbo éře, ale teď jsou k dispozici dva pokusy a s kvalifikačními pneumatikami. Čas od času udělají kluci z čela chyby a závody jsou pak zajímavější," řekl Brundle ve vysílání ITV.

Brundle, jenž absolvoval 158 velkých cen a nyní působí jako komentátor britské televizní stanice ITV, věří, že se kvalifikace stane divácky atraktivnější a pro závodníky to bude další velká výzva.

Sled jezdců v páteční kvalifikaci se odvine podle pořadí v šampionátu s tím, že první pojede lídr. V sobotu pak pojede jako poslední nejrychlejší muž z předchozího dne, který tak bude těžit z vyšší přilnavosti trati.

Martin Brundle debutoval ve formuli jedna v roce 1984 za volantem Tyrellu a postupně vystřídal stáje Zakspeed, Williams, Brabham, Benetton, Ligier, McLaren, znovu Ligier a roku 1996 se rozloučil s kariérou jako pilot Jordanu. Nejúspěšnější rok zažil Brit v sezoně 1992, kdy s Benettonem skončil šestý v celkovém klasifikaci světového šampionátu s 38 body.

Brundle ve své bohaté kariéře nikdy nevyhrál, nejlépe byl druhý v Monze (1992, Benetton) a Monte Carlu (1994, McLaren). Celkem Martin Brundle nasbíral 98 bodů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž