Tomáš Enge

Tomáš Enge | foto: Petr Gabriel

Enge: U Ferrari se musí z návratu Schumachera radovat i uklízečka

  • 11
Jako jediný český pilot závodil s Michaelem Schumacherem ve formuli 1. "Teď mě moc potěšilo, že se vrací," říká Tomáš Enge.

Protože tím formule 1 dostane nový náboj?
Ten dostane určitě. Michael přitáhne zpátky diváky, které znechutila nedávná tahanice mezi federací FIA a týmy. To je pro F1 skvělá zpráva.

Překvapila vás?
Chápu to, co Schumacher říká. Tedy že by se za jiné situace nevracel. Teď ale nechtěl – vlastně spíše nemohl – nevyslyšet žádost Ferrari o pomoc. Je to velký jezdec, ale právě tým Ferrari ho dovedl k pěti titulům mistra světa. Pro něj to není jen tým, ale něco jako rodina, a té se přece pomoc neodmítá. Schumacher má k lidem z Ferrari vřelý vztah a oni zase k němu: ze zprávy o jeho návratu musel mít ve stáji radost i ten nejposlednější člověk, třeba uklízečka.

Nehazarduje však Schumacher s návratem? Minimálně se svým jménem?
On už přece nemusí nikomu nic dokazovat! A navíc si myslím, že nezklame. Pokud mu to nevyjde rovnou v prvním závodě, ve druhém určitě.

Co myslíte tím, že nezklame?
Zklamáním by bylo, kdyby dojížděl za bodovanými příčkami.

A proč si myslíte, že se to nestane?
Je to sedminásobný mistr světa, držitel spousty rekordů. Skončil v roce 2006, pak si při testování v Barceloně po roce a půl sedl do vozu a jen tak mimochodem, aby se neřeklo, zajel nejrychlejší časy. Po roce a půl! On je perfekcionista. A to, co umí, se nezapomíná.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž