Tomáš Enge.

Tomáš Enge. | foto: Petr Gabriel

Enge na okruhu v Mostě medaili nezískal

  • 2
I když na stupně vítězů nevyskočil, ozdobil start Tomáše Engeho víkend na mosteckém autodromu. První a zatím jediný český pilot v mistrovství světa formule 1 skončil v Octavia Cupu nejlépe čtvrtý. „Byla to zábava se spoustou přátel a fanoušků,“ napsal Enge na svůj facebookový profil.

Do sobotního závodu startoval díky vítězné kvalifikaci z pole position, jenže od začátku ztrácel a propadl se až na 8. místo. A postěžoval si, že jeho škodovka nedávala plný výkon. „Jako by měla kontrolu trakce,“ uvažoval. Den nato dojel těsně pod medailovými pozicemi.

Enge se doma představil po šesti letech. A nejúspěšnější jezdec novodobé české historie musel rychle zvládnout přechod na předokolku z vozů GT a formulí se zadním náhonem, které krotí dvacet let.

Okatá zpěvačka Olga Lounová rozdávala úsměvy a podpisy fanouškům, a byť jako VIP jezdec závodu octavií skončila dvakrát poslední, její časy na kolo se lepšily. A nakonec se vyrovnala svým hereckým kolegům Daliboru Gondíkovi a Lukáši Langmajerovi, kteří startovali v předchozích závodech.

Sobotním octaviím vládl Tomáš Pekař, vede i celkově, v neděli jízdu pozlatil Maďar Gábor Tim.

Víkend The Most FIA Cars Central Europe Challenge nabídl n ávštěvníkům třináct závodů včetně hodinového vytrvalostního zápolení kategorie Endurance divize D4 a D5 a Sports Car Challenge a dvou vložených přehlídek historických formulí. Součástí podniku byl i pestrý doprovodný program, který organizátoři zasvětili oslavám 33. výročí vzniku autodromu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž