Ecce Homo přilákalo formule

  • 1
Šternberk - Nejrychlejší domácí i zahraniční jezdci se sjíždějí do Šternberka, kde se o víkendu uskuteční mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu. Již před samotným startem je jasné, že účast ve čtvrtém díle evropského šampionátu bude zatím největší. "Máme přihlášeno neuvěřitelných 149 jezdců," říká mluvčí závodu Ondřej Koubek.

"Hlavně ve skupině E2 formulových vozů se očekává historicky největší počet jezdců. Jen nejsilnějších monopostů F3000 máme už přihlášených deset," dodal.

Velkou ztrátou je pouze neúčast loňského vítěze a rekordmana šternberské trati Andrese Vilariňa, kterému předčasně ukončila sezonu těžká havárie. "V závodě se představí alespoň jeho dvacetiletá sestra Angela, která letos poprvé zkouší formulový vůz," poznamenal Koubek.

Ke koření každého závodu patří srovnání zkušených formulových jezdců, jakými jsou László Szász, Hermann Waldy či Dušan Nevěřil s nováčky v této kategorii, kteří většinou přestoupili ze skupiny CN sportovních prototypů. Jako poslední představil monopost Reynard také náš nejúspěšnější vrchař v historii Otakar Krámský.

Trať Ecce Homo měří 7,8 kilometru a má výškový rozdíl 307 metrů. V sobotu je na programu oficiální trénink, v neděli o půl desáté startují první jízdy, druhé jsou na programu od 13.10 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž