Dryml ještě otce nepřekonal, ale má čas

Praha - Pokud to takhle půjde dál, může se česká plochá dráha v příštích letech těšit na mistra světa v nejprestižnější disciplíně - Grand Prix na klasickém oválu.Jedenadvacetiletý Lukáš Dryml má k tomu všechny předpoklady, které hodlá ukázat také v sobotním, šestém závodě šampionátu v Praze. Před deseti dny skončil v Grand Prix Švédska druhý a moc nechybělo, aby vyhrál. Jako nejmladší účastník letošního mistrovství světa.

„Jedu časově i finančně šíleně náročnou sezonu, ale bez maximálních investic není úspěch možný,“ uvědomuje si Lukáš, který s bratrem Alešem, o dva a půl roku starším, tvoří profesionální rodinný Czech Speedway Dryml Team.

Kromě české ligy závodí ve čtyřech zahraničních - německé, polské, britské a švédské. K tomu Lukáš absolvuje Grand Prix, kvalifikaci na rok 2003 i juniorské mistrovství světa, v němž postoupil do finále.
Včera měl ligu ve Švédsku, dnes pojede v Británii, v sobotu v Praze.

Každou chvíli sedí v letadle. Usíná, kde se dá. Spánkový deficit je znát.„Minulý týden byl pro mě letos první volný. Vzal jsem motorku a jeli jsme se s přítelkyní koupat. Aspoň jsem na chvíli vypadl z toho kolotoče a nemyslel na závody,“ pochvaluje si mladší ze synů dvojnásobného vicemistra světa na dlouhé dráze.

Lukáš se těší tovární podpoře značky Jawa, je členem sportovního centra ministerstva vnitra. Prý si nepohoršil poté, kdy letos vyměnil německou závodní licenci za českou.

„Německou jsem měl spíš z administrativních důvodů, dalo se s ní závodit v juniorské kategorii dříve, a také kvůli sponzorům. Teď jsem ale hrdý na českou vlajku,“ říká Lukáš.

Bratři mají společného mechanika, v Anglii se jim o motorky stará kamarád. Na sezonu připravili třináct strojů, nyní dodělávají čtrnáctý. Ve Švédsku a v Anglii mají motorky nastálo, jinam si je vozí. Na pražskou Grand Prix, kterou pojede díky „divoké“ kartě také Aleš, budou mít oba připraveny tři stroje.

„Vzájemně se motivujeme. Dřív jezdil líp brácha a já se na něj snažil dotáhnout, teď je to naopak. Radíme si, podporujeme se. Žádná žárlivost ani sázky mezi námi nejsou, spíš jen malé legrácky,“ říká Lukáš.

Oba jsou juniorskými vicemistry světa, zkušeností mají na své mládí dost, ale pořád dají na otcovy rady.

„Někdy to sice jde ztuha, občas se neshodneme nebo se i pohádáme, ale když se názory poskládají dohromady, vždycky z toho vyjde něco pozitivního,“ uznává Lukáš.

Rodičům je vděčný také za to, že ho s bratrem nenechali ošidit vzdělání. „Máme oba maturitu na obchodní akademii, umíme anglicky i německy, to se teď moc hodí.“

S otcovými úspěchy se ještě měřit nehodlá. „On má dvě stříbra z mistrovství světa,“ připomíná mladší z Drymlů. „A tomu jsem se jedním druhým místem z Grand Prix ještě zdaleka nevyrovnal, i když tenkrát o titul jezdil jediný závod.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž