Miroslav Popov při Velké ceně silničních motocyklů v Brně.

Miroslav Popov při Velké ceně silničních motocyklů v Brně. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Neblázni a jeď hlavou, ukázal Kornfeil mladíkovi. Popov neposlechl

  • 14
Na osychající trati jel Miroslav Popov na hraně, šlo mu o životní výsledek. Než začal ztrácet, byl třetí. Když se kolem něj v brněnském závodě mistrovství světa Moto3 prohnal zkušenější krajan Jakub Kornfeil, gesty ho uklidňoval. "Míra to řezal hlava nehlava. Naznačoval jsem mu, ať neblázní, ať jede hlavou."

Někdo si mohl poklepání na přilbu špatně vysvětlit, ale sedmnáctiletý Popov, který jel teprve čtvrtý závod mistrovství světa, pochopil, že jeho o dva roky starší krajan tím nesmyslí nic špatného.

Popova chválí i Abraham

"Míra Popov jel úžasně. Je prostě neuvěřitelné, co s vypůjčenou motorkou dokázal, ačkoliv je zvyklý jezdit na jiné. Nikdo nepředpokládal, že by se mohl držet mezi prvními třemi. Hrozně jsem mu fandil a je škoda, že v závěru odpadl."

"Jasně, vím, jak to myslel. Ale neposlechl jsem ho, snažil jsem se co nejdéle udržet vpředu, potřeboval jsem být vidět."

Popov skončil v kvalifikaci na 29. místě a na okruh šel s kompletním nastavením na mokrou trať. Byl to risk, ale nezbytný. Plán získat si pozornost a dostat se do přímého přenosu, mu vyšel na výbornou.

"Šel dopředu za cenu pádu a dlouho mu to vycházelo," hodnotil Kornfeil. "To je jeho styl, asi ještě neumí trochu ubrat plyn a jet na jistotu."

Zkušenější z českých jezdců začal být v průběhu závodu rychlejší. Kompromisní nastavení bylo v polovině Velké ceny nejvýhodnější. Popov se však nechtěl dát a Kornfeilovi trvalo několik minut, než se posunul před mladíka, který v pár zatáčkách rovnal začínající smyk.

Miroslav Popov

"Nemůžu proti němu nic říct, v úvodu byl rychlejší a ujel mi," říká Kornfeil, který nebyl moc spokojený s tím, jak talentovaný náhradník týmu Mahindra zareagoval na jeho radu.

"Úplně to ignoroval a jel si svoje," zasmál se šestý jezdec prvního mistrovského závodu brněnského víkendu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž