KROTITEL NA DVOU KOLECH. Miroslav Popov se neúspěšně popral se svou motorkou

KROTITEL NA DVOU KOLECH. Miroslav Popov se neúspěšně popral se svou motorkou pět kol před cílem Velké ceny České republiky v Brně. | foto: Reuters

Náhradník Popov dělal v Brně reklamu sponzorům, kteří ho vypekli

  • 18
Snad jen vítězný Němec Folger si v brněnském závodě Moto3 silničních motocyklů užil více pozornosti než Miroslav Popov. "Měl jsem přání co nejvíce se zviditelnit a vyšlo to. Jsem spokojený," pochvaloval si sedmnáctiletý Čech, ačkoliv po pádu nedokončil.

V první polovině závodu se pohyboval mezi nejlepšími, ve druhé efektním pádem, kterým rozhodil po cílové rovince přímo před hlavní tribunou spršky jisker, přitáhl pozornost opět.

Jezdec, který se v Brně objevil narychlo jako náhradník za zraněného Brita Dannyho Webba, nemá téměř žádné zkušenosti se čtyřtaktním motocyklem ani s brněnským okruhem, přesto bojoval mezi nejlepšími. Stále postrádá smlouvu i sponzora pro příští sezonu. Doufá, že se po jiskřivém představení v Brně jednání pohnou vpřed.

Miroslav Popov na tiskové konferenci před závodem v Brně.

Tváříte se spokojeně, vždyť jste skončil na zemi.
V první chvíli mě ten pád trochu naštval, chtěl jsem dojet do cíle. Ale držel jsem se na třetím místě, takže spokojenost veliká. Snad jsem si tím výkonem řekl o angažmá.

Váš pád pět kol před cílem byl hodně efektní. Na roztočené motorce jste převedl nevídané rodeo, jiskry létaly všude kolem.
Při pádu jsem si trochu spálil stehno a sedřel rameno, takže jsem radši zůstal na motorce a doklouzal to na ní. Jednou to trochu začalo pálit na ruce, ale hořet mi nic nezačalo.

Kombinézu máte pěkně sedřenou, ale i v televizi na ní byla vidět loga sponzorů, kteří vás těsně před letošní sezonou vypekli, a ze seriálu jste kvůli tomu vypadl. V Brně jste jim udělal pořádnou reklamu.
Všechno to tady proběhlo strašně narychlo. Nebyl čas dát si ušít novou kombinézu. Museli jsme vzít tuhle starou.
"Ale za ty dva roky, co nás drželi, si to zaslouží," dodává závodníkův otec a manažer stojící opodál.

PÁD PŘED HLAVNÍ TRIBUNOU. Miroslav Popov se neúspěšně popral se svou motorkou

Je teď možné, že po nedělním představení změní některý z těchto sponzorů názor a vrátí se k vám?
Nevím, možná.
"Podle mě se to nestane. Ani náhodou. My spíš spoléháme na to, že seženeme někoho v zahraničí," vysvětlil Miroslav Popov starší.

V závodě jste se zdárně popral s několika momenty, kdy vám uklouzlo zadní kolo. Pět kol před cílem jste to však už nezvládl.
Trošku mě vytlačil v zatáčce do mokrýho, myslím, že to byl Francouz Masboum, takže mi nevyšel úplně výjezd na horizont. Přesto jsem se snažil v poslední zatáčce neztratit a přišel kontakt. Nebyl tam bohužel prostor uhnout do strany jako v pár případech předtím a šel jsem k zemi.

Začátek závodu jste měl famózní, prohnal jste se kolem více než dvaceti soupeřů téměř v jediném kole.
Ostatní jeli v prvním kole po sušším povrchu, já jsem vjel do mokrého a fungovalo to. Většinou jsem je bral venkem, a tak jsem se probojoval dopředu. Vůbec nevím, jak se mi to povedlo, prostě jsem to zkusil a nějak to vyšlo.

HOLKY A MOTORKY. Abraham, Kornfeil, Popov a spousta krásných modelek. To byl pro české fanoušky motocyklový víkend v Brně.

Až do desátého kola jste se držel na předních příčkách, jaký to byl pocit?
Snažil jsem si to vpředu co nejvíce užít. Byl to báječný pocit, takovou šanci jsem nikdy neměl. Lidi na tribunách byli slyšet, byla to paráda.

Neriskoval jste v závodě až příliš, mohl jste dojet až do cíle.
Před startem mi říkali, abych byl opatrnější, abych to nepřepálil, a ani jsem neměl pocit, že bych jel nějak obzvlášť riskantně. Ale když to všichni říkají, asi to bude pravda.
"Jel výborně, tuhle šanci Míra využil dokonale," dodal Miroslav Popov starší.

Často jste však se svým strojem trochu bojoval.
To je pravda, ale je to hodně tím, že motorku neznám a ještě ji tolik neovládám. Bude mi chvilku trvat, než styl jízdy na čtyřtaktu vypiluju, jsem zvyklý na dvoutaktní stroje, musím mu trochu přijít na chuť.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž