Burns vede, Thiry už je osmý

Limassol - Britský jezdec Richard Burns na subaru se v sobotní druhé etapě posunul do čela Kyperské rallye. Fin Marcus Grönholm, který v pátek zajel nejlépe úvodní část šestého dílu mistrovství světa, se propadl na třetí místo. Před něj se ještě dostal další Brit Colin McRae. Výborně si vedl Belgičan Bruno Thiry, z páteční dvanácté pozice se vyšvihl až na osmou. Druhý jezdec továrního týmu Škoda Motorsport, Němec Armin Schwarz, zůstal desátý.

Grönholm měl na kamenitých silnicích v pohoří Trodos nejtěžší roli, protože jel první a "čistil" ostatním cestu. Během druhé etapy klesl úřadující šampión dokonce až na čtvrté místo, teprve ve dvanácté rychlostní zkoušce si o příčku polepšil. Na vedoucího Burnse ztrácí Grönholm přes osmnáct sekund.

V neděli čeká účastníky Kyperské rallye závěrečných osm erzet na mořském pobřeží v délce 97,46 kilometru.

Stejně jako v pátek bojovaly i v sobotu posádky na Kyperské rallye s horkem, prachem a šotolinou s ostrým kamením. Thiry byl ještě po desáté erzetě celkově desátý, protože však Auriolův peugeot zůstal stát na přejezdu mezi cílem zkoušky a servisem v Limassolu, posunul se o jedno místo na bodovanou šestou pozici
mezi značkami.

Na Schwarzově kontě dnes přibyla padesátisekundová penalizace za pozdní příjezd do časové kontroly, když na přejezdu mezi osmou a devátou erzetou musel nouzově opravit brzdy. Němec měl i další technické problémy - nízký tlak v diferenciálu a špatně fungující spojku.

"Je to frustrující, ale hlavně, že stále jedeme," komentoval dopolední trable Schwarz. Thiry byl spokojenější: "Auto se chová lépe než včera. Jedu s rezervou, protože těch rizik je tu příliš.

Rallye je sotva v polovině a hodně aut již skončilo. Pro nás je nejdůležitější dokončit," řekl po desáté zkoušce. Škoda Motorsport zůstala jediným týmem v kategorii WRC, který pokračuje v plné sestavě obou posádek.

Někteří favorité již vypadli, mezi nimi i Francouz Delecour, jež zavařil motor svého
fordu. Obě octavie rozdělil v průběžném pořadí v třinácté erzetě Brit Alister McRae, poté klesl Schwarz na desátou pozici. Navíc musel řešit další problém - prasklý brzdový kotouč.

"Byl to pro nás těžký den. Ale stále jsme ve hře a navíc v postavení, které dává naději na body. Jsem si jist, že v neděli zažijeme další překvapení - Kypr je už takovým typem rallye," předpověděl Schwarz.

Thiry byl naladěn optimisticky: "V průběhu rallye se zlepšily jízdní vlastnosti vozu. Jsem spokojen s nastavením závěsů - to je dobrá zpráva pro nadcházející Rallye
Akropolis, která má podobný charakter jako Kypr," uvedl Belgičan.

Výsledky - po 2. etapě (po 14 RZ):
1. Burns (Brit./Subaru) 3:43:17,3 hod., 2. C. McRae (Brit./Ford) -3,0, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) -18,6, 4. Sainz (Šp./Ford) - 24,6, 5. Arai (Jap./Subaru) -3:46,5, 6. Loix (Belg./Mitsubishi) -4:49,8, 7. Hagström (Fin./Toyota) -6:32,1, 8. Thiry (Belg./Škoda) -8:03,1, 9. A. McRae (Brit./Hyundai) -8:26,0, 10. Schwarz (Něm./Škoda) -9:43,4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž