Brno bude hostit hvězdy halového motokrosu

Brno - Tradičním začátkem domácí motokrosové sezony bude brněnský arenakros v hale Rondo. Diváci se mohou těšit na urputné boje ve dvou třídách. V silnější kubatuře Open by rád zopakoval svůj loňský úspěch Jihoafričan Colin Dugmore žijící v Německu. Život se mu bude snažit znepříjemnit početná skupina zámořských borců, ale také kompletní česká špička.

Bude však chybět obhájce triumfu ze stopětadvacítek Casey Johnson z USA.

Termín klání se v průběhu let posunul stále blíže Novému roku, letos se motokrosové  hvězdy objeví v Brně 14. a 15. ledna. Stejně jako v předchozí sezoně se závod koná v pátek a sobotu. „Tento model se nám osvědčil, v pátek odpoledne jsme měli plno,“ uvedl mediální garant podniku Amos Krejčí z pořádající agentury Forsage.
 
Termín navazuje na prestižní seriál halových závodů v Německu, který však letos není vypsán jako tamní šampionát. „Jede se ale stejná série závodů se stejně kvalitním obsazení. Důležité je, aby se nikdo z přihlášených jezdců nezranil,“ dodal Amos Krejčí.

Závody přilákaly českou i zahraniční špičku

Celé klání je vypsáno ve dvou třídách: do 125 ccm a Open. Trio borců (Američané Pingree a Lawrence a Ham z Austrálie) se pokusí uspět v obou podnicích, jež  jsou v rámci Akai Arenakrosu vypsány. „Američan Lawrence se neúčastní německých závodů a přiletí speciálně jen do Brna. To je důkaz toho, jaké světové renomé si závod v hale Rondo už získal,“ míní Krejčí.

Trio startujících v obou kubaturách ocenil i Michal Votroübek „Jsou to skutečně elitní závodníci té nejvyšší třídy,“ uvedl jezdec, jenž absolvuje slabší třídu v sedle yamahy.

Ve stopětadvacítkách se budou snažit proti silné zahraniční konkurenci prosadit kromě Votroubka také mezinárodní mistr ČR v motokrosu a superkrosu Jan Brabec, bojovník Petr Bartoš, mladý talent Martin Michek a dalších šest borců. Kromě tria „obojživelníků“ patří mezi velké favority závodu Kanaďan Simon Homens a Manuel Chittaro a Alexander Heu z Německa

V silnější třídě Open se kromě jihoafrického obhájce objeví také u nás oblíbený Rakušan Marcus Mauser. „Loni mohl vyhrát, ale ostřílený Dugmore mu ve druhém finále ujel hned na startu a Marcus pak spadl. Bojovnou jízdou se však prosadil na čtvrté místo a v celkovém součtu mu patřila druhá příčka. Také letos chceme na stupně vítězů,“ uvedl Petr Kovář z Orion Teamu Litomyšl, jenž Mausera pro brněnský závod angažoval.

Kromě něj se mohou diváci těšit na silné francouzské duo Jerome Hemery, Antoine Letellier, účastníka šestidenní Juliana Cerneho z Kanady či nevyzpytatelné Italy a Němce.

Největší českou hvězdou bude šestý muž loňského světového šampionátu MX3 Martin Žerava. „Beru to jako součást tréninku, kdy si zvykám na nový stroj. V Brně jsem jel naposledy tak před osmi lety ještě na dřevěné dráze. Jsem zvědavý, jaké to bude letos, už se těším,“ sdělil závodník, který během zimní přestávky odešel do týmu VCES racing Náchod a motocykl KTM vyměnil za yamahu.

Kromě něj potěší zaplněnou arénu veterán Miroslav Kučírek či matador v motoskijöringu Bohuslav Svatoš. Celkem bude v kubatuře Open k vidění sedm Čechů.

V obou třídách se na speciálně připravenou hlinitou trať v hale Rondo postaví dvacítka závodníků, z nich se sítem dvou rozjížděk a semifinále kvalifikuje dvanáct do dvou finálových jízd. Z jejich výsledků bude určen vítěz každého dne, v sobotu pak budou vyhlášeni i celkový vítěz kubatury, který získá titul princ (do 125 ccm) a král (Open) arenakrosu.

Motokrosaře vystřídají odvážní skokani

Mimo motokrosařů se divákům představí také jezdci ve freestyle motokrosu. Zde bude největším tahákem miláček publika Petr Kuchař, jenž má připravenu skutečnou raritu. Rozhodl se ukázat svůj elitní trik salto vzad.

Do haly Rondo ho nechtěl přivézt kvůli nízkému stropu. Teď však svůj názor změnil. „Bude to asi světový unikát, tento trik zřejmě nikdo v tak nízké hale neskočil. Rozhodl jsem se to netrénovat, risknu to přímo před diváky. Pokud se mi backflip podaří v pátek, věřím, že ho skočím i v sobotu,“ uvedl jeden z nejlepších světových freestyle motokrosařů.

Kuchař dodrží tradici a bude skákat bez trička. „Chrániče nenosím, tak už pak jedno, jestli jsem v tričku nebo nahoře bez,“ usmál se.

Vedle něj své kousky ukáže další pětice českých akrobatů na motocyklech. „Je dobře, že se veřejně představí i Filip Rejsek a Zdeněk Fusek, kteří to umí, ale zatím veřejně nevystoupili,“ dodal Kuchař.

V pátek začíná program od 19.30 hodin, v sobotu o hodinu a půl dříve. „Hala Rondo bude pro diváky otevřena po oba dny už devadesát minut před zahájením. Řidiči se nemusejí bát, že nezaparkují, jen kousek od Ronda máme připravené velké záchytné parkoviště,“ sdělil Krejčí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž