Blomqvist: Škoda má velkou šanci

  • 1
Karlstad - Švédská rallye, která odstartuje v pátek, bude první z letošních sedmi soutěží Stiga Blomqvista. Pětapadesátiletý Švéd, světový šampion z roku 1984, pojede s Octavií WRC stáje Škoda Motorsport, v níž se po celý roky bude o vůz dělit s Romanem Krestou. Blomqvist vyhrál svou domácí rallye již sedmkrát, posledně s Audi Quattro ve své nejlepší sezoně, v roce 1984. Ačkoli k nějvětším favoritům nyní nepatří, nesmírně se těší a věří, že s octavií může opět uspět.Hlasy Erikssona, Gardemeistera a šéfa Janeby ZDE

"Švédská Rallye pro mě vždy byla něčím zvláštním," říká závodník, kterému čte itinerář žena, Ana Goniová. "Jsem opravdu velmi šťastný, že mám tento rok možnost spolu se škodou odvést dobrou práci. Z testů mám velmi dobré pocity, myslím, že vozy Octavia WRC mohou být ve Švédsku natolik dobré, že si to konkurence v tuto chvíli ani nedokáže představit."

Blomqvist je jeden z pilotů skandinávského trojlístku, se kterým bude tým Škoda ve Švédsku bojovat. Za mladoboleslavskou značku nastoupí dále dva stálí jezdci stáje: trojnásobný vítěz Švédské rallye Kenneth Eriksson a Fin Toni Gardemeister. Tomu to zde také jde, loni dojel s peugeotem čtvrtý. "Právě Kenneth zde má velké šance, na sněhu jezdí skvěle, ať sedí v jakémkoliv autě," poznamenal Blomqvist.

Roman Kresta, který těžce havaroval při Monte Carlo a před zřícením ze srázu jej zachránil jen telegrafový sloup, tentokrát pouze trénuje a během soutěže bude jezdcům vypomáhat jako takzvaný ledový špión - bude zkoumat terén a závodníkům hlásit, kde jsou na trati největší úskalí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž