Štafeta sdruženářů Finska

Štafeta sdruženářů Finska - Sprint družstev v severské kombinaci na MS v Japonsku vyhráli Finové. | foto: Reuters

Závod družstev vyhráli sdruženáři Finska

Sapporo - Finové jasně vyhráli sprinterský závod v severské kombinaci na mistrovství světa v Sapporu. S velkým náskokem porazili Němce, bronzovou medaili vybojovali v závěrečném sprintu Norové o čtyři desetiny vteřiny před Rakušany. Česká reprezentace obsadila sedmou pozici.

Finové, kteří nastoupili v sestavě Anssi Koivuranta, Janne Ryynänen, Jaakko Tallus a šampion z pátečního sprintu Hannu Manninen, si vytvořili ideální výchozí pozici už ve skoku a do štafety na 4 × 5 kilometrů vyrazili s náskokem 39 sekund před Nory.

Ti v běhu na excelentní bruslaře z Německa nestačili a propadli se na konečné třetí místo. Finové Němce porazili téměř o půl minuty.

Bronz pro Nory na posledním úseku uhájil Magnus Moan, stříbrný ze sprinterského závodu jednotlivců. Manninen po dlouhém čekání získal už svou druhou zlatou medaili a je favoritem i pro poslední závod sdruženářů na MS, kterým bude v sobotu závod Gundersenovou metodou.

"Škoda nevydařeného druhého kola ve skokanské části. Jinak jsme mohli uvažovat o mnohem lepším výsledku. V běhu odvedli solidní výkon Dvořák a Churavý, ztráta na soupeře ale už byla příliš velká. Výsledek odpovídá našim současným možnostem," zhodnotil závod trenér českých reprezentantů Bohuslav Rázl.

Vyrovnané výkony ve skokanské části předvedl jen Churavý, jenž se jako jediný dokázal z českého kvarteta ve druhém kole zlepšit. Nejprve skočil 117 metrů, pak o 2,5 metru více. "Už si začínám zvykat na nové skokanské lyže, které jsem dostal až tady v Sapporu. Ovšem ještě pořád hledám svou pohodu," řekl novinářům Churavý.

Nejdále z Čechů v prvním kole dolétl Slavík (129 m), ovšem výkon nezopakoval a pak přistál na značce 112,5 metru. Mladíček v týmu Dvořák si zapsal 120 a 108,5 metru, Skopek rovněž úvodních 112,5 metru nevylepšil. Po skoku tak byli čeští reprezentanti předposlední devátí před kazašským týmem... Na vítězné Finy v cíli ztratili bezmála pět minut.

Výsledky:
1. Finsko (Koivuranta, Ryynänen, Tallus, Manninen) 49:14,9, 2. Německo (Haseney, Ackermann, Edelmann, Kircheisen) -28,4, 3. Norsko (Klemetsen, Rian, Tande, Moan) -1:12,0, 4. Rakousko -1:12,4, 5. Švýcarsko -3:41,8, 6. Francie -4:09,8, 7. ČR (Dvořák, Churavý, Slavík, Skopek) -4:55,4, 8. Japonsko -5:17,7, 9. USA -5:19,7, 10. Kazachstán nedokončil.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž