Vláda rozhodne, jestli podpoří MS v Liberci

Praha - Liberec by chtěl v roce 2009 pořádat mistrovství světa v klasickém lyžování. Návrh lyžařského svazu na kandidaturu se uchází o podporu vlády. Ta bude o tom, jestli dá severočeskému městu zelenou, jednat ve středu. Materiál na jejím zasedání předloží ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková.

"O získání lyžařského šampionátu se český lyžařský svaz ve spolupráci s městy pokoušel už třikrát, ale mezinárodní federace FIS dala pokaždé přednost jiným kandidátům," řekl v úterý Karel Duspiva z ministerstva.

Materiál, který bude kabinet projednávat, řeší jen formální záležitosti. Vláda by měla dát kandidátovi garance týkající se volného vstupu účastníků šampionátu na území České republiky a jejich bezpečného pobytu. Mezinárodní lyžařská federace požaduje tyto garance od všech kandidátů, podotkl Duspiva.

Během připomínkového řízení se vyskytlo několik problémů. Výhrady se týkaly například toho, že pokud vláda vyjádří podporu kandidátovi, dá tím nepřímo i garanci finanční, a to v současné ekonomické situaci státu není možné. Podle Duspivy ale nebudou pořadatelé peníze na pořádání šampionátu chtít.

Další připomínky směřovaly i k dopadu takové akce na životní prostředí. Při předchozích kandidaturách se uvažovalo o tom, že by část tratí vedla přes chráněné území Jizerských hor. Poslední návrh s tím nepočítá. Liberec má představu, že by tratě umístil mimo chráněnou krajinnou oblast, uvedl Duspiva.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž