Vskutku sladká vítězství. Když lyžařský víkend přeje překvapivým triumfům

  • 0
Čtveřice víkendových závodů Světového poháru v alpském lyžování nenudila, a především přinesla jednotlivým vítězům nefalšované chvíle radosti. Podívejte se na příběhy závodníků, kteří v sobotu a v neděli nečekaně slavili na nejvyšším stupínku.

Odborník na super-G zahnal krizi

Vincent Kriechmayr po dokončení super-G v Kvitfjellu.

Začneme od konce. Nedělní výhra Rakušana Vincenta Kriechmayra v super-G je asi nejmenší senzací. Po úspěšném víkendu, kdy dojel v Kvitfjellu i druhý ve sjezdu, mu v průběžném hodnocení Světového poháru patří čtvrtá příčka.

„Druhé místo ze sjezdu pomohlo mému sebevědomí, které je rozhodujícím faktorem. Chtěl jsem jen tvrdě makat a mít dobrý závod,“ hodnotil Kriechmayr, který ale pamatuje vydařenější sezony.

V aktuálním ročníku působí dosti nevyrovnaně: po vítězství ve Val Gardeně v půlce prosince čekal na umístění na pódiu až do soboty. V méně povedeném mezidobí byl dvakrát čtvrtý a ve dvou případech bral páté místo, nicméně spokojit se musel i s umístěními ve druhé desítce.

Kriechmayr ovládl super-G v Kvitfjellu, Zabystřan spadl a pobavil kotoulem

Od 13. místa ve Wengenu ve výsledkových listinách stoupal, nyní dosáhl na vrchol. Navíc stále drží teoretickou šanci na zisk malého křišťálového glóbu za super-G, na Marca Odermatta ztrácí 81 bodů.

„To už nedoženu,“ pousmál se Kriechmayr, který bude ladit formu především k finále Světového poháru v Saalbachu. Doma by rád uspěl stejně jako se mu to povedlo loni během sjezdu v Kitzbühelu. „Pro rakouského sjezdaře tohle znamená všechno,“ rozplýval se tehdy. O motivaci má tedy postaráno.

Když není co ztratit

Rakouská lyžařka Stephanie Venierová jede super-G Světového poháru v Crans...

Rakouské nedělní radovánky podpořila překvapivým triumfem Stephanie Venierová, která se v Crans Montaně dočkala poprvé v kariéře vítězství v super-G.

„V předchozích dvou dnech jsem na sebe cítila tlak, ale v super-G jsem neměla co ztratit,“ hodnotila Venierová, která ve sjezdech ve švýcarském středisku brala 10. a 17. místo.

Přitom právě sjezd rozhodně považuje za svou nejsilnější disciplínu. V aktuální sezoně ji ovládla v Cortině, ale jak ukázala, když se vše sejde, umí zajet i super-G. Ve Světovém poháru pamatuje tři druhá místa a ve 30 letech se dočkala i premiérového vítězství.

Ledecká poprvé v sezoně v desítce, super-G v Crans Montaně opanovala Venierová

Před finále Světového poháru v Saalbachu se Rakušanům profiluje další naděje. Předchozími třemi sezonami se Venierová protrápila, v konečném hodnocení oblíbeného sjezdu nebyla ani jednou v nejlepší desítce. Nyní se v ní nachází i v celkovém hodnocení, také díky tučné bodové odměně za nedělní triumf.

„Udělala jsem pár chyb, ale teď jsem velice šťastná,“ radovala se ze druhého vítězství v sezoně. Předčila totiž i v obrovské pohodě jezdící Italky Federicu Brignoneovou a Martu Bassinovou, o které ještě bude řeč.

Stylové ukončení pódiového půstu

Italské lyžařky slaví před fanoušky v Crans Montaně.

Po 28 závodech mimo pódium už italská lyžařka Marta Bassinová pomalu zapomínala, jak chutná slavení na stupních vítězů. V jarních podmínkách v Crans Montaně dokonale prodala svůj um na technické trati a dlouhý půst ukončila ve velkém stylu: vůbec poprvé v kariéře ve Světovém poháru ovládla sjezd.

„Úžasné,“ slavila Italka, která si připsala nejlepší čas hned ve třech z pěti měřených úseků. „Cítila jsem, že jedu dobře. Pak jsem se snažila být co nejrychlejší a držet dobrý sjezdařský postoj.“

S trojkou na kombinéze v křesle pro vedoucí závodnici sledovala, jak na její výkon nestačí největší soupeřky: krajanka Brignoneová, švýcarská hvězda Lara Gutová-Behramiová, ani Rakušanka Venierová.

Ledecká vydřela nejlepší výsledek sezony ve sjezdu, v Crans Montaně vládly Italky

„Splnila jsem všechny věci, které jsme si před závodem řekli,“ těšilo Bassinovou, která zužitkovala i výhodu nízkého startovního čísla. Soupeřky se už musely prát s rozbitější tratí s nepříjemnými boulemi v rovinaté pasáži.

Ani to ovšem nesnižuje hodnotu jejího úspěchu. Proto se mohla právem radovat: „Jsem nadšená, vždyť je to moje první vítězství ve sjezdu!“ Zdařilý víkend pak završila třetím místem v super-G.

Tady to mám rád

Švýcarský lyžař Niels Hintermann slaví výhru ve sjezdu Světového poháru v...

Švýcarský sjezdařský odborník Niels Hintermann často jezdí ve stínu slavného krajana Marca Odermatta. Každé pravidlo má však svou výjimku a tou je v jejich případě Kvitfjell, kde se suverénovi aktuální sezony dlouhodobě nedaří.

Zato Hintermann se v Norsku radoval z vítězství už podruhé. Z dřívějších výsledků by však málokdo vyčetl, že má rodák z Curychu šanci na umístění před Odermattem. V Garmisch-Partenkirchenu nedokončil super-G a ve sjezdu dojel na 30. místě, obdobně si vedl v Kitzbühelu, kde jednou nedojel, a pak bral 25. příčku.

Který z vítězů vás o víkendu nejvíce překvapil?

celkem hlasů: 212
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 26. února 2024. Anketa je uzavřena.

Každý závod ale začíná od nuly. „Už můžete říkat, že je to moje oblíbená sjezdovka,“ smál se Hintermann, který si po dvou letech opět v Kvitfjellu vychutnával vítězství ve Světovém poháru.

V Kvitfjellu vládl Hintermann, Odermatt byl v předposledním sjezdu sedmý

„Zaskočilo mě, když jsem v cíli uviděl, že jsem v zelených číslech. Během prvního triumfu se jízda zdála perfektní, teď jsem musel bojovat jako lev, pral jsem se s udržením správné stopy a nenašel jsem správný rytmus,“ popisoval překvapivý vítěz.

Odermatt zaostal za krajanem o 75 setin: „Oproti předchozím ročníkům jsem cítil zlepšení, takže jsem spokojený.“ Pojistit malý křišťálový glóbus se mu ani s absencí Francouze Cypriena Sarrazina nepovedlo, závěr sezony tak slibuje ještě napínavou podívanou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž