Aleš Razým

Aleš Razým | foto: ČTK

Svérázného lyžaře Razýma baví kybernetika

  • 2
Sprinter, volnomyšlenkář, kybernetik. Potutelně se usmívá, vymýšlí vtípky. V Liberci sepisuje svoji bakalářskou práci. Miluje akrobatku Šárku Sudovou. A nebojí se říct otevřeně svůj názor. Takový je Aleš Razým, donedávna lyžař "z davu" Světového poháru, od včerejška šestý muž z mistrovství světa. Zatím největší senzace v české výpravě.

Poslední dva měsíce si možná připadá jako ve splněném snu. Už na Tour de Ski končil v kvalifikacích sprintu v první desítce. Před měsícem vyhrál mistrovství světa do 23 let. A v Liberci jel finále s největšími hvězdami své branže.

Kdo by to byl řekl?

Vždyť před sezonou byl Razým víc nemocný než zdravý.

"Opíchali mi achilovku, chodil jsem o berlích. Pak jsem měl zánět na ruce. Jakmile jsem dva týdny trénoval, hned jsem zase s něčím ulehl, celej bolavej."

Při soustředění ho pro změnu skolila střevní viróza. "Před začátkem zimy jsem byl dost hotovej," přiznává.
Než nabral potřebnou fyzičku, trvalo to.

"Jenže sezona mu vyšla maximálně," říká jeho kouč Václav Korunka. Do taktiky Razýmovi už nemluví. "Tu si dělá sám, do ní nerad zasahuju. Není už dítě, je to Pan závodník. Nerad proto házím věty typu: Jedeš takticky blbě. Sám jsem takové hlášky nesnášel," dodává medailista z olympijské štafety.

Razým neočekává, že se lyžováním uživí. Na Západočeské univerzitě v Plzni studuje obor kybernetika a řídící technika. "Když jsem se tam hlásil, pořádně jsem nevěděl, co to kybernetika znamená."

Zato teď vymýšlí měřicí zařízení na testování lyží, které by odeslalo data přímo do počítače. "Ještě dva dny před závodem jsem tu psal bakalářku. Aspoň jsem nemusel přemýšlet, jak dopadnu."

Pokud se s ním začnete bavit o počítačích, údajně nikdy neskončí. "Je jiný než distanční běžci," říká o něm Korunka. "Volnomyšlenkář jako ostatní sprinteři. Ale je s ním sranda. Ti z delších běhů jsou zamlklejší."

"No jo, oni jsou víc utahaný, proto víc mlčí," uchichtne se Razým.

Nenaběhá v přípravě na lyžích 8 000 kilometrů jako Lukáš Bauer. Nemá ani specializovaný sprinterský trénink jako zahraniční protivníci.

"Jen občas vložíme rychlé úseky, třeba čtyřikrát po půldruhéminutě. Nepatříme mezi silnější státy, které si mohou dovolit dva týmy, jeden na sprinty a druhý na distance." Přesto může i Razým v budoucnu vozit sprinterské medaile. "Bude velice dobrý. Tedy pokud mu vydrží zdraví," povídá Korunka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž