Nikola Sudová

Nikola Sudová | foto: AP

Sudová zajela nejlépe v sezoně. V paralelní jízdě skončila druhá

  • 0
Akrobatická lyžařka Nikola Sudová si ke konci letošní sezony připsala na konto svůj nejlepší výsledek. V závodě Světového poháru v paralelní jízdě v boulích ve švédském Aare skončila česká reprezentantka druhá, prohrála jen s americkou suverénkou Hannah Kearneyovou.

"Jsem moc spokojená," radovala se 29letá česká lyžařka na webu svého Vittore teamu. Druhým místem si upevnila průběžnou třetí pozici v celkovém pořadí Světového poháru, který už má v kalendáři pouze jeden závod.  

Zároveň si na konto připsala nejlepší výsledek po dvou letech a dvou měsících. Naposledy byla druhá na začátku ledna 2010 v Calgary, o týden později si přivodila těžké zranění kolena, s nímž závodila na olympiádě ve Whistleru.

Letos skončila česká akrobatická lyžařka dvakrát třetí v individuálních závodech. V dualech vyrovnala dosud životní výsledek – druhá byla v roce 2008 stejně jako nyní v Are.

Už v pátek byla v individuální jízdě čtvrtá. A v sobotu vládlo ještě horší počasí. Fujavice, chumelenice. Pořadatelé museli po kvalifikaci odsouvat start k.o. jízd. Kvůli televiznímu přenosu pak poslali ženy do boulí bez tréninkové jízdy, navíc na trať rozbitou 55 muži před nimi.

"Ke všemu jsem měnila dráhy, nevyšla na mě ta lepší, známá, jak jsem si přála,“ stěžovala si Sudová na počítačový los. Přesto byla v kvalifikaci druhá hned za Kearneyovou. A pak by se vůbec nezlobila, kdyby počasí sebralo další jízdy, neboť by zapsala skvělý výsledek bez dalšího boje.

Jenže musela do něj. "Šla jsem do toho naslepo, přede mnou nikdo nejel. Bylo to zachumelený, pomalejší… Skoky byly extrémně nízké a pokažené, ale zvládlo se to," popisovala první souboj s Němkou Kaffkovou. Pak porazila Američanku Matthewsovou. "Dobře jsem se rozjezdila a už to šlo," smála se.

V semifinále si dala přímý souboj s Američankou McPhie, s níž se přetahuje o třetí místo v celkovém pořadí světového poháru. A porazila jí! Teď už má na ní náskok 27 bodů. "Což je lepší, ale ještě to zdaleka nestačí," neraduje se předčasně před posledním závodem, vrtkavými dualy v Megéve příští neděli.

První v seriálu Světového poháru Hannah Kearneyová, druhá Justine Dufourová-Lapointeová.

Ve finále Sudová podlehla Kearneyové 14:21 na body. Američanka z posledních 17 startů nevyhrála jedinkrát. "Na výhru to nebylo, ale neměla to se mnou jednoduché," pochválila se česká boulařka.

Vyjde to v derniéře sezony? "Z první desítky jsem nebyla zatím první, osmá a desátá. Tak by mohlo vyjít to lepší umístění, ne?" předpovídá s veselým optimismem.

SP v akrobatickém lyžování v Aare (Švédsko):

Paralelní jízda v boulích:
Muži
: 1. Deneen, 2. Cota (oba USA), 3. Kingsbury (Kan.).
Průběžné pořadí SP (po 12 ze 13 závodů): 1. Kingsbury 1100 b., 2. Cota 629, 3. Deneen 615.
Ženy: 1. Kearneyová (USA), 2. Sudová (ČR), 3. McPhieová (USA).
Průběžné pořadí SP (po 12 z 13 závodů): 1. Kearneyová 1150, 2. J. Dufourová-Lapointeová (Kan.) 632, 3. Sudová 525, ...58. Hnyková (ČR) 1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž