Sudová si nachystala také salto

Praha - Česká akrobatická lyžařka Nikola Sudová má před nacházející sezonou v jízdě v boulích jasno: udržet krok s elitou a být bude na mistrovství světa mezi nejlepší pěticí. Proto se česká reprezentantka rozhodla v jednom ze dvou skoků nově zařadit salto.

Nakolik jsou její plány, naznačí první závod Světového poháru, který se uskuteční ve čtvrtek v Tignes.  Sudová má za sebou asi nejlepší přípravu v kariéře. V létě využila Acrobat Park Aleše Valenty ve Štítech, na sněhu jezdila na ledovcích v Zermattu a Tignes.

"Poprvé jsme objeli, co se naplánovalo a bez stresování ohledně peněz," řekla boulařka. "Neviděli jsme většinu soupeřek, ale řekl bych, že Nikola je na tom lépe," uvedl trenér Radek Herot.

"Možná jsem se docela kousla a jsem o kousek dál," doplnila Sudová.

Porovnání v tréninku měla a parádní. V boulích jezdila společně s olympijskou vítězkou ze Salt Lake City a úřadující mistryní světa Kari Traaovou z Norka a Rakušankou Margaritou Marblerovou.

"Dost jsme tím získali. Viděli jsem, co a jak dělají," shodli se Sudová s Herotem. "Nevnucovali jsem se, trenéři nás pozvali," uvedl Herot.

V sezoně bude Sudová na skocích většinou předvádět nahoře salto s krosem a dole helikoptéru se zánožkou a roznožkou. Salto bylo loni poprvé povoleno a letos se čeká, že se bez něj nikdo neobejde.

"Chtít nechtít jsem do toho musela," řekla Sudová, ale ještě se necítí pevná v kramflecích. "Nemám tolik naskákáno a nevím, jak to dopadne v souvislosti s celou tratí," uvedla. 

Kempy s Traaovou a Marblerovou donutily Sudovou, aby již začala s tréninkem těžšího skoku - salta vzad mimo osu a s vrutem!

"Nechtělo se jí, ale když viděla, jak sebou ty dvě řežou o zem, tak do toho šla taky," řekl Herot. "Jde to trochu do freestylu," komentovala Sudová nový prvek.

Podle kouče je statečná, z deseti skoků zatím osmkrát spadne. "Učí se to, spíš to pojede v závodu až v olympijské sezoně," mínil Herot. 

V této sezoně má Sudová dva cíle. Jednodušším z nich by měla být kvalifikace na olympiádu. K tomu musí buď bodovat v SP nebo dojet do 25. místa na mistrovství světa. "To snad nebude problém," doufá Sudová.

Druhý se vztahuje k šampionátu ve Finsku. "Chtěla bych do pětky, ale po prvním závodu svěťáku se uvidí, jak je to reálný cíl," řekla Sudová.

Na minulém MS, které se konalo v Deer Valley loni v lednu, skončila sedmá. Vyhrála tak sázku s manažerem a dostala přehrávač DVD. Na podobnou motivaci se může těšit znovu. "Když bude do třetího místa, nějakou sázku uděláme," řekl Marek Rejman.

Na stupních vítězů dvaadvacetiletá Sudová nikdy na MS a ve SP nestála. Nejlépe si
vedla loni v japonském Inawaširu, kde obsadila čtvrté místo.

Při zahájení SP v Tignes se představí se Sudovou její o čtyři roky mladší sestra Šárka, Martin Horák a Lukáš Vaculík. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž