Jakub Janda

Jakub Janda | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Skokan Janda: S čím jedu na Turné? Vlastně s ničím

  • 10
Před třemi lety byl na vrcholu. Vyhrál Světový pohár, triumfoval na prestižním Turné čtyř můstků. Pak postupně uvadal, letos dokonce uvažoval o konci kariéry. Nyní je ale skokan na lyžích Jakub Janda zpět. Ve SP podává vyrovnané výkony a na nadcházející Turné pojede jako nejlepší z Čechů.

Ve Světovém poháru drží 16. místo, je nejlepším z Čechů. V dosavadních sedmi dílech seriálu se jen jednou neumístil mezi dvaceti nejlepšími. Jeho nejlepším výsledkem je desátá příčka z Pragelata. Byl také dvakrát jedenáctý, naposledy ve švýcarském Engelbergu skončil patnáctý a šestnáctý.

Přesto Jakub Janda hovoří o vrcholu skokanského roku, který v německém Oberstdorfu začíná nedělní kvalifikací, velmi opatrně.

"S jakými ambicemi na Turné jedu? Vlastně s žádnými," řekl třicetiletý skokan, který se postupnými kroky vrací mezi světovou skokanskou špičku.

Před třemi lety na můstcích v Oberstdofru, Garmisch-Partenkirchenu, Innsbrucku a Bischofshofenu nenašel přemožitele. Jenže v dalších sezonách přišel výsledkový propad. "Nejdřív všichni čekali, že výsledek na Turné obhájím. Nestalo se. A loni? To už jsem to nějak přejel," komentoval celkové 25. místo.

Jakub Janda

Na letošní, své jedenácté Turné jede s čistou hlavou. Snad i proto, že v srpnu obnovil spolupráci s trenérem Vasjou Bajcem, který ho k největším úspěchům v kariéře dovedl.

janda na turné 4 můstků

2008 - 25., 2007 - 19.,
2006 - 1., 2005 - 5.,
2004 - 54., 2003 - 37.,
2002 - 37., 2001 - 71.,
1999 - 49., 1998 - 52.

Vítěz závodu z Ga-Pa 2006.

Slovinský kouč vytáhl trápícího se Jandu ze dna. "Vnímám tu proměnu," usmál se Janda. Vždyť na jaře dokonce uvažoval o konci kariéry. "Už jsem nechtěl být na obtíž. Jenže Dukla mě podržela, nabídla, že mě bude ještě platit," uvedl.

Následné soustředění s Bajcem ale všechno změnilo. "Byl to obrat o sto osmdesát stupňů. Najednou nebyl problém věřit, že budu znovu mezi nejlepšími," řekl Janda, jemuž je slovinský trenér kvůli svým závazkům v Turecku spíš takovým "přítelem na telefonu".

Spolupráce zatím funguje, i když stoprocentně spokojený Janda se sebou ještě není. "V létě vypadaly některé skoky fantasticky, teď se trošku peru s technikou. Chybí jeden správný závod, kde se sejdou jak dobré podmínky, tak dobré skoky. Potřebuji se dostat do správné pohody," přiznává.

Třeba ten správný závod přijde právě na Turné, které se řadí mezi nejspecifičtější závody.

"Je těžké je specifikovat, vždyť všechny můstky se přestavovaly," řekl Janda. "V Oberstdorfu mi vyšlo mistrovství světa, pak jsem to tam ale pár let proklínal. V Garmischi mi to nešlo ani při Kontinentálním, ani Světovém poháru. V Innsbrucku je krásná vyhlídka a Bischofshofen, ten má zase nejdelší nájezd," charakterizoval můstky.

Přesto - má některý z nich nejraději? "Určitě. Je to ten, na němž vyhraju," zasmál se Janda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž