Český sdruženář Tomáš Slavík (vpravo) a Němec Björn Kircheisen během letní

Český sdruženář Tomáš Slavík (vpravo) a Němec Björn Kircheisen během letní Grand Prix v Liberci. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Sdruženářům v Liberci vládli Rakušané, Slavík byl šestnáctý

  • 0
Liberecký závod letního Grand Prix v severské kombinaci ovládli reprezentanti Rakouska. Pro první místo si v těsném finiši doběhl 33letý borec Christoph Bieler, druhý skončil jeho parťák Bernhard Gruber.

"Takový neuvěřitelný závod jsem nečekal," zářil vítězný Rakušan. "Můstek i tratě byly skvělé, navíc přišli i diváci, kteří nás hnali dopředu. Doufám, že do Liberce přijedu opět závodit i v létě a nejen v zimě."

Bronzovou medaili si z Liberce odvezl norský reprezentant Magnus Krog. Nejlepší z Čechů byl šestnáctý Tomáš Slavík.

Po skoku na Ještědu vedl Maxime Lahuerte z Francie, který skočil na libereckém velkém můstku 131,5 metru a do běžecké části vyrazil s náskokem 14 sekund před trojicí Rakušanů.

Na náročné desetikilometrové trati ve Vesci, kde sdruženáři běželi na kolečkových lyžích, se pořadí na čele rychle změnilo. Do čela se dostal rakouský dvojblok BielerGruber, který ve vedení vydržel až do cíle. A skokanský lídr Lahuerte se propadl až za českého reprezentanta Slavíka.

"V posledním kole jsme slyšeli, že do finiše půjdeme ve dvojici, protože závodníci za námi už nás nedoženou. Držel jsem se trochu zpátky, ale věděl jsem, že ve Vesci je velice důležité vjet první na stadion, a tak jsem do kopce a ve sjezdu zabral," popsal svou taktiku vítězný Christoph Bieler.

Jasně nejlepší z českých závodníků byl Tomáš Slavík. Po skoku figuroval na sedmnáctém místě, v běhu si o příčku polepšil. "Při prvních závodech v Oberwiesenthalu jsem už od půlky tratě nemohl, tady jsem trpěl až posledních 700 metrů, takže je vidět, že to jde nahoru. A šestnácté místo je slušné," komentoval svůj nejlepší letní výsledek závodník liberecké Dukly.

Na ještědském můstku si věřil, vždyť tu je častým hostem. "Ale hned v prvním tréninkovém skoku jsem spadl. Tréninkový skok před závodem mi ale vyšel, byl jsem nahecovaný. V závodě jsem bohužel uspíšil odraz," litoval Slavík.

Druhý nejlepší z Čechů byl při neúčasti zraněného Pavla Churavého na 31. místě Miroslav Dvořák. Ten potvrdil své běžecké kvality, protože se musel po nepovedeném skoku prokousávat dopředu z hloubi startovního pole.

"Absolutně se nám nepovedl skok a od toho se odvíjel celý závod. Běh byl celkem solidní, bojovný, to bylo dobré. Ale výsledek byl celkově průměrný," hodnotil reprezentační kouč Luděk Šablatura.

Pětidílná série letní Grand Prix v severské kombinaci se uzavře zítra a v sobotu dvěma závody v německém Oberstdorfu. Průběžné pořadí vede Johannes Rydzek z Německa, Slavík je 29.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž