NA TURNÉ. Roman Koudelka se na Turné čtyř můstků představí pošesté.

NA TURNÉ. Roman Koudelka se na Turné čtyř můstků představí pošesté. | foto: Kamaryt MichalČTK

S vyměněnou hlavou do desítky. Roman Koudelka vyráží na Turné čtyř můstků

  • 10
Pošesté absolvuje prestižní Turné čtyř můstků. "Je to letos vrchol sezony, na který se připravuje hodně skokanů. Těším se," říká Roman Koudelka. Pouze jednou v letošních závodech Světového poháru chyběl ve výsledkové listině v elitní desítce. "A na turné bych byl rád do desítky také," říká dvaadvacetiletý skokan.

Na cestě do první štace, Oberstdorfu, mu v zavazadlech nechybí nová kombinéza. Navlas stejná, v jaké absolvoval úvodní podniky Světového poháru. Skončil v ní čtvrtý v Lillehammeru, pátý v Kuusamu. "Sedla mi perfektně, tak jsem ji chtěl i na turné," tvrdí nejlepší český skokan na lyžích.

Co se vám vybaví jako první při spojení Turné čtyř můstků?
K. o. systém. Je to specifická věc, díky které je zajímavá už kvalifikace, protože podle výsledků z ní se určují dvojice pro hlavní závod. Ale po pravdě mi je soupeř docela jedno. Důležité je předvést dobré skoky.

V jakém zdravotním stavu odjíždíte na Turné? Cítíte ještě nějaké následky pádu v Harrachově?
Úplně stoprocentní to není. Řekl bych, že jsem v pořádku na 99 procent. V tréninku mě sice občas pobolívá hlava, ale ten pád už odezněl. Jsem rád, že jsem neměl nic zlomeného a zvládl se vrátit tak rychle, i když...

... vám ten pád pořád připomínají, že?
Hodně lidí. Potkáme se třeba po delší době a všichni se hned ptají na pád, tak se mi trochu vracejí vzpomínky. Mnohem radši bych mluvil o dobrých výsledcích, ale co nadělám.

Letos máte přitom za sebou úspěšný vstup do sezony. Nejhůř jste v závodech Světového poháru skončil dvanáctý. Už jste se zabydlel mezi nejlepšími?
Doufám že jo. Hlavně jsem jakoby trošku vyměněný v hlavě. To je největší posun. Jsem schopný pořádně se koncentrovat na závody, a přitom ani nevím, kde ta změna nastala. Pět šest let jsme na tom pracovali, a nic. Teď se najednou všechno otočilo o 180 stupňů. Nejsem na můstku nervózní, vyjukaný.

Takže větší sebevědomí?
Zcela jistě. S těmi dobrými výsledky se člověk rychle uklidní a psychika jde mimořádně nahoru.

Na stupně pro nejlepší to máte krůček.
Za bednu bych byl rád, ale turné je mimořádně specifické, jak jdou čtyři závody v rychlém sledu. Pro mě bude úspěchem umístění v první desítce.

Favorité: Amman a Kofler

Který ze čtyř můstků na turné vám sedí nejvíc? Dle výsledků asi Garmisch-Partenkirchen, kde jste skončil v roce 2008 čtvrtý.
Přesně tak. Je to můstek, na který se strašně těším, Vždycky jsem tam udělal solidní výsledky. To čtvrté místo bylo obrovským překvapením. Hodně si ho vážím, byť jsem si ním nastavil laťku pěkně vysoko.

Čím vám Ga-Pa tak vyhovuje?
Nedokážu to přesně popsat. Můstek má trochu prudší rádius, nohy jsou na nájezdu trochu víc nabuzené, což mám rád. Člověka to při odrazu krásně nakopne. Třeba na rozdíl od Bischofshofenu, který mi nesedí vůbec. Ale zase je to poslední závod série, velká výzva.

Turné čtyř můstků 2011/12

30. prosince Oberstdorf 
1. ledna Garmisch-Partenkirchen
4. ledna Innsbruck  
6. ledna  Bischofshofen

Kdo je podle vás největším favoritem letošního Turné čtyř můstků?
Ač to podle výsledků nevypadá, podle mne Simon Amman. Vždycky se umí připravit na velké závody. A samozřejmě Andreas Kofler jako vedoucí muž Světového poháru.

Vaše jméno figuruje v seznamu "možných překvapení". Cítíte se tak?
Nechci na sebe dělat žádný tlak, neberu to tak. Budu se soustředit na každý závod zvlášť jako na "svěťák" a uvidíme, co z toho vzejde z celkového součtu. Chci si to užít.

Užijete si s ostatními skokany také silvestrovské oslavy?
Kdepak. Pojmeme to klasicky - večer zajdeme na bowling, o půlnoci si přiťukneme šampaňským a do hodiny se rozejdeme. Žádné bujaré oslavy na programu nejsou, ale popřát si do nového roku zvládneme.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž