Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koudelka je hlavní nadějí pro MS, v nominaci je i Sakala junior

  15:57
Skokan na lyžích Roman Koudelka bude největší českou nadějí na mistrovství světa v klasickém lyžování. Do Seefeldu pojede celkem 27 reprezentantů, ale jen Koudelka dokázal v sezoně konkurovat favoritům. Na šampionátu se po 18 letech objeví jméno Sakala. V týmu skokanů je Filip Sakala, syn mistra světa v letech na lyžích Jaroslava.

Roman Koudelka během druhého kola Světového poháru v letech na lyžích v Oberstdorfu. | foto: AP

Největší zastoupení mají ve výpravě běžci, kterých se v Rakousku představí třináct. Do nominace skokanů na lyžích se vešlo pět mužů a čtyři ženy a v severské kombinaci tvoří sestavu pětice závodníků v čele s Tomášem Portykem.

Devětadvacetiletý Koudelka se po minulé nevydařené sezoně vrátil na přední pozice. V SP byl dvakrát čtvrtý a sedmkrát pronikl do nejlepší desítky.

„Jedeme vlastně od poloviny listopadu v jednom kole, takže ani není moc prostor si uvědomit, že přichází mistrovství světa. Beru to jako další závod, chci se maximálně připravit a koncentrovat na každý skok,“ uvedl Koudelka v tiskové zprávě lyžařského svazu.

Na světových šampionátech startuje Koudelka již od roku 2007 a nyní to bude už jeho sedmé mistrovství. Nejlépe zaskákal v roce 2015 ve Falunu, kde ho na středním můstku dělilo na čtvrtém místě jen necelých šest bodů od bronzu.

V nominaci jsou dále Čestmír Kožíšek a Viktor Polášek. Závod na velkém můstku absolvuje Tomáš Vančura, kterého na středním můstku nahradí Sakala.

Dvaadvacetiletý Filip Sakala skáče hlavně v Kontinentálním poháru, v kterém v lednu v Klingenthalu pátým místem vybojoval svůj nejlepší výsledek. I proto dostal šanci ve Světovém poháru a v Zakopaném neprošel kvalifikací a družstvu pomohl k šestému místu. O víkendu byl ve Willingenu v kvalifikaci SP diskvalifikován a skákal v týmech.

Nijak ho nesvazuje, že vrací do startovních listin jméno úspěšného otce. „Já jsem v tom vyrostl a zvykl si na to. Ani se necítím v jeho stínu,“ řekl deníku Blesk Filip Sakala, který měl premiéru v SP v osmnácti letech na mamutím můstku ve Vikersundu už v roce 2015.

Jeho otec se stal mistrem světa v letech v Planici v roce 1994, o rok dříve vybojoval na klasickém šampionátu tři medaile - individuální stříbro a bronz a stříbro s družstvem. Na klasickém MS naposledy startoval v roce 2001, ještě o rok později byl na MS v letech.

V sestavě skokanek jsou Karolína Indráčková, Marta Křepelková a Štěpánka Ptáčková. Otazník visí nad účastí Zdeny Pešatové, která měla v sobotu v Oberstdorfu pád, ale vyšetření nepotvrdila vážnější zranění. „Zůstávám společně s týmem v Oberstdorfu na závěrečné soustředění. Budu mít dva dny klidu a ve středu si zkusím skočit na středním můstku. Poté se rozhodne, co dál,“ řekla Pešatová.

Jedničkou běžecké reprezentace je Michal Novák. Stříbrný medailista z mistrovství světa do 23 let byl minulý týden nemocný, ale už zase trénuje. V týmu je dalších šest mužů. Z pětice žen se spoléhá hlavně na Petru Novákovou a Kateřinu Razýmovou.

Michal Novák během mistrovství ČR v běhu na lyžích v Novém Městě.

Sdruženáři vynechali poslední závody Světového poháru a od začátku února se připravovali nejdříve v Nymburku a poté ve slovinské Planici. „Věřím, že když udělám normální skoky, tak bych se mohl poprat o pěkný výsledek, běžecky na tom jsem o dost lépe než minulých letech,“ řekl Portyk, který byl v prvním závodu sezony SP čtvrtý, ale pak se mu přestalo dařit a končil převážně ve třetí čtvrté desítce.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Portugalsko - Česko 2:1, fotbalisté vedli, ale dali si vlastní gól a padli v nastavení

18. června 2024  19:48,  aktualizováno  23:31

Lipsko (Od našeho zpravodaje) Čeští fotbalisté sahali v prvním utkání mistrovství Evropy po senzační remíze s Portugalskem,...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi padli s Portugalci, čeká je Gruzie

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  18.6 22:55

Čeští fotbalisté zahájili základní skupinu mistrovství Evropy 2024 v Německu těsnou porážkou s...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Belgie - Slovensko 0:1, senzaci zařídil Schranz, favoritovi sebral dva góly VAR

17. června 2024  17:21,  aktualizováno  20:12

Od sedmé minuty, kdy se po chybě obrany prosadil Schranz, hájili těsný náskok. A i díky pořádné...

EURO 2024 ONLINE: Češi Portugalce zaskočili, zní z Německa

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  19.6 9:05

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se rozjelo. Česká reprezentace do něj v úterý večer vstoupila zápasem...

Sparta vyhlíží soupeře pro Ligu mistrů, los čeká i Ostravu s Boleslaví

19. června 2024  8:59

Sparťanští fotbalisté vyhlížejí prvního protivníka, či spíš dvojici, který jim bude stát v cestě do...

Šumu střídá na lavičce házenkářek Mostu portugalský trenér Florencio

19. června 2024  8:41

Novým trenérem házenkářek Mostu se stal Portugalec Joao Florencio Dvaačtyřicetiletý kouč na lavičce...

Provod: Byli lepší. Celý zápas jsem věřil v zázrak, ale musíme si přiznat pravdu

19. června 2024  7:59

Lipsko (od našeho zpravodaje) Mohl to být dokonalý příběh. Až pohádkový. Jenže nakonec mu chyběla ta správná tečka. Když Lukáš...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...