Řezáč se rozcvičí v Číně, ale zazářit chce doma

  • 1
Hradec Králové - Lyžařský "samorost" Stanislav Řezáč zůstává svůj. Nejlepší český laufař, jak se dálkovým běžcům na lyžích říká častěji, se chce se stále řídit heslem: "Jezdím čistě amatérsky, ale mám profesionální výsledky." Zůstává sám sobě trenérem i servismanem a mrzí ho, že pro letošní sezonu jsou už zřejmě nepoužitelné jeho oblíbené "stařenky" - čtyři roky starý pár lyží.

Obhajoba loňského prvenství v seriálu FIS Marathon Cupu? Ta jej příliš nezajímá. "Samozřejmě bych nebyl proti, ale nezúčastním se amerického turné a vynechám i další závody. Mé priority jsou někde jinde," vysvětlil dvaatřicetiletý závodník hradeckého týmu Areco Ski.

Jaké cíle si tedy tréninkový fanatik pro letošní sezonu načrtl? "Zajímá mě Jizerská 50 a pak také Vasův běh," pronesl.

Jizerskou padesátku Řezáč naposledy vyhrál v roce 2000. "To ale ještě nebyla zařazena do Světového poháru," připomíná. "A Vasův běh je modlou všech laufařů. Po loňském 13. místě jsem byl dlouho naštvaný," uvedl Řezáč, který má úvodní závod maratonské série za sebou.

V italském Livignu byl třináctý, ale jelo se volnou technikou a navíc ve vysoké nadmořské výšce - oboje nemá Řezáč rád.

Ještě před závodem Světového poháru na domácích tratích si odskočí do Číny. Chtěl by s manželkou zajít k čínské zdi, ale turistika nebude jeho hlavní náplní.

"Na dva sprinty a padesátku klasicky pořadatelé pozvali světovou elitu. A navíc obhajuju loňské vítězství v dlouhém závodu," uvedl.

Laufař z Jablonce kvůli čínské misi, za kterou odlétá 28. prosince, trochu zapomíná na blížící se Vánoce: "S manželkou se na dárcích vždy nějak dohodneme." Horší to prý ale bude s dvouletým synem Tomášem. "Teď ho ale zajímají autíčka, tak mám asi jasno," směje se.

A co napjaté vztahy Řezáče s lyžařským svazem? "Svaz si neuvědomuje, že vlastně reprezentuju. Proto si vážím svých sponzorů, bez nich by to nešlo," pokrčil rameny borec, jenž vyčíslil náklady na loňskou sezonu přibližně na 350 000 korun.

Řezáčovým snem zůstává mistrovství světa 2007 v Sapporu. Tam se jeho oblíbená padesátka jede klasicky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž