Hermann Maier

Hermann Maier

Rakouský sjezdař Maier zase bojuje. Opět se zdravím

  • 3
Tisíckrát si můžete myslet, že je s ním amen. Že už se nevrátí, že závodění zaručeně musí nechat. A stejně se rakouský sjezdař Hermann Maier objeví znovu. Je to mistr návratů. Jeho nejnovější snaha zní: odvrátit předpovědi, že kvůli zranění zad vynechá nadcházející závody Světového poháru v Kanadě a USA.

"Nechci ztratit možnost v Lake Louise a Beaver Creek závodit. Proto podstupuji tuhle cestu," prohlásil 35letý sjezdař, když s rakouským týmem odjížděl do zámoří. "Ale v první řadě musím pokračovat v klidu v léčbě, abych byl zase úplně fit."

Už delší dobu má totiž z tréninku poraněná záda. Bolela ho, ale nevěděl proč. Dopřál si šestidenní volno v teple v Egyptě. Pak odjel na rychlostní trénink do Söldenu. Jenže bolest pořád neustupovala. Sezonu zahájil 35. místem v obřím slalomu v Söldenu. Taky se musel kurýrovat z těžké chřipky.

Teprve nedávno lékaři zjistili, že má prasklou ploténku mezi čtvrtým a pátým bederním obratlem. Prasklina je dlouhá čtyři milimetry, operaci však nevyžaduje.

Zdálo se, že má Maier před sebou další překážku. Sám říkal: "Teď nemůžu myslet ani na lehký trénink, protože mám bolesti i při procházce. Ale rozhodně se nehodlám vzdávat," citoval jej list Standard.

Při odletu za moře pak připustil: "Zlepšilo se to jen trochu." Ale pořád nechce přijít o svou šanci.

Jistě, má za sebou horší zkušenosti. Vždyť kdysi po havárii na motocyklu málem přišel o nohu, znovu se učil chodit. A pak lyžovat.

V Turíně měl absolvovat svou poslední olympiádu, ve švédském Aare 2007 naposled okusit mistrovství světa.

Jenže brzy bude další šampionát a Maier stále natahuje svou veleúspěšnou kariéru. Má za sebou 53 vítězných závodů ve Světovém poháru, poslední triumf se však datuje do prosince 2006. V minulé sezoně byl na "bedně" jen jednou, při super G v Kitzbühelu.

V celkovém pořadí lyžařské šňůry skončil až na 21. místě. To mu bylo málo. Proto nechtěl ani teď končit, věří si víc.

Však si po předsezonním tréninku v Chile liboval: "Letos se vydařil mnohem víc než loni, takže se můžu soustředit na závody. Budu se koncentrovat hlavně na rychlostní disciplíny, tedy na sjezd a super G," líčil na svých internetových stránkách.

Hermann Maier to prostě nehodlá zabalit. Nechce. "Když je jeho jméno na startu, je to vždycky zajímavé," pravil už před časem elitní český sjezdař Ondřej Bank.

Ukáže se Maier tedy už na konci listopadu v Kanadě?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž