Petr Záhrobský při ZOH 2006 v Turíně

Petr Záhrobský při ZOH 2006 v Turíně | foto: Michal Růžička, MAFRA

Po bodu z Kitzbühelu odjíždí Petr Záhrobský na Evropský pohár

Podruhé v sezoně se prosadil Petr Záhrobský do bodované třicítky v závodě Světového poháru. V pátek v Kitzbühelu získal jeden bod za 30. místo v super-G. Zopakoval tak svůj nejlepší letošní výsledek z prosincové Val Gardeny.

Na jedněch z nejsledovanějších závodů SP v rakouském Kitzbühelu však bral bod s ještě menším odstupem. Na vítěze ztratil necelou jednu a půl vteřinu.

"Z té malé ztráty mám velkou radost," neskrýval spokojenost historicky první český sjezdař, který kdy ve SP bodoval v rychlostní disciplíně. "Po dojetí do cíle jsem ani nečekal, že budu takhle vysoko. Připadalo mi, že jsem to sjel nějak lehce, což je pak většinou známkou toho, že dosažený čas není moc rychlý," usmíval se Petr.

Tentokráte ale zmiňovaná analogie neplatila a Petr Záhrobský si z Kitzbühelu odvezl druhý cenný bodík do své sbírky. "Kitzbühel je velká společenská akce a také nejhlučnější závod ve Světovém poháru, jaký znám. Trať pro super-G ovšem nebyla tak brutální jako v případě té pro sjezd," doplnil český sjezdař.

Záhrobskému pochopitelně nemohl uniknout hrozivý pád Daniel Albrechta při tréninku sjezdu na závod SP právě v Kitzbühelu - čtěte zde: Těžké zranění na slavné sjezdovce. Lyžař Albrecht je v umělém spánku.

"Jsou dvě hlavní věci, které jeho pád ovlivnily. Jednak to, že skok byl na konci sjezdu, kdy je už člověk po dvou minutách jízdy na takovém kopci opravdu velmi unaven. A druhým problémem bylo to, že závodníci na tento skok najížděli v rychlostech okolo 140 km za hodinu. To stačí jedna nepatrná chybička a závodník hned padá. Komprese zepředu je při takovýchto rychlostech obrovská. V případě Daniela Albrechta se mi navíc zdálo, že jel na skok v přílišném záklonu. Jet tam ovšem rychlostí o dvacet, třicet kilometrů méně, tak by to podle mě zvládnul ustát," řekl k nešťastnému okamžiku Záhrobský.

Příští týden čeká Petra Záhrobského vystoupení v Evropském poháru ve francouzském Les Orres, kde jsou na programu dva sjezdy, super-G a superkombinace. "Myslím, že to bude před mistrovstvím světa ve Val d'Isere velmi dobrý trénink. Každý závod je tím nejlepším tréninkem," zdůraznil český reprezentant.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž