VYSOKÉ CÍLE. Čtyřiatřicetiletý sjezdař Ondřej Bank myslí na elitní desítku.

VYSOKÉ CÍLE. Čtyřiatřicetiletý sjezdař Ondřej Bank myslí na elitní desítku. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Banka čekají italské Vánoce. A přeje si být v nejlepší desítce

  • 0
Lyžař Ondřej Bank ví, že má před sebou ještě hodně práce, pokud se chce pravidelně dostávat do elitní desítky v závodech Světového poháru, jak si před sezonou dal za cíl. Úvod však rodákovi ze Zábřehu na Moravě úplně nevyšel, ještě pořád cítí rezervy ve výběru lyží na sjezd a super G, kterým se při tréninku v létě přitom hodně věnoval. Ale zároveň chce ještě víc pracovat na obřím slalomu, jeho v minulých letech výstavní disciplíně, jež specializací na rychlost podle něj trpí.

Celou kariéru patří k předním světovým sjezdařům, ale často ho trápilo zdraví. Potíže s koleny, zlomeninami, ale i vážnou nemocí. Poslední dva roky je ale zdravý a na olympijských hrách v Soči šokoval mimo jiné i pátým místem v obřím slalomu. S jídlem Bankovi rostla chuť a před sezonou vyhlásil útok na desítku v rychlostních disciplínách.

„Jenže ještě musím zapracovat na lyžích, musí být perfektní,“ řekl čtyřiatřicetiletý lyžař ještě před závodem ve švédském Aare, kde nedokončil už první kolo a nebodoval. Na konci léta byl na soustředění v Chile, aby se připravil na sjezdy a super G. Vezl tam 15 párů dlouhých lyží, za nadváhu zaplatil 150 000 korun. Testoval, trénoval, jenže když přijel na první závod sezony do Lake Louise, byla tam teplota minus 30 stupňů Celsia.

„Byli jsme lehce slepí, šest měsíců jsme makali na lyžích a pak jsme nevěděli, které do té zimy použít, stříleli jsme od boku,“ vysvětlil Bank k 32. místu ve sjezdu o devět setin za body. „Přitom jsem se cítil docela dobře,“ vzpomínal na úvod sezony. Pak zabodoval 22. místem v Beaver Creeku, kde mu ale o setinu unikly body pro změnu v super G. „Body by se hodily, ale v podstatě je jedno, jestli jsem 31. nebo 35., když chci jezdit maximálně do patnácti,“ řekl Bank.

Obří slalom na jeho oblíbeném kopci, kde bude v únoru MS, mu nevyšel, nepostoupil do druhého kola. „Obřák tréninkem sjezdů trpí, musím to nějak skloubit, ještě mě čeká hodně práce,“ prohlásil Bank.

Před sezonou angažoval nového servismana, k Robinu Kasperovi přibyl Slovinec Slavo Mulej, který spolupracoval třeba i s všestranným Chorvatem Ivicou Kosteličem.

„Ale už je lehce nervózní, jak nemám moc čas testovat sjezdové lyže. Je třeba na nich jezdit. Máme otestované lyže, ale ne jako specialisté. Mulej je takový šaman, že chce mít všechno precizní, ale baví nás to všechny,“ podotkl Bank. Po závodech v Aare, které byly náhradou za Francii, kde není sníh, míří Bank do Itálie. S rodinou tam stráví i Vánoce, aby nemusel na otočku domů do Šumperku.

„Malej z toho stejně ještě nemá rozum a je jedno, kde to oslavíme,“ řekl otec dvouletého Alberta. „Musel bych 23. domů a 25. zase zpátky do Itálie. Přijedou rodiče a kámoši, tak by to mohlo být dobrý,“ věřil Bank.

V minulé sezoně byla jeho výkonnost jinde, vždyť byl kromě pátého místa na OH v obřím slalomu ještě sedmý v kombinaci a devátý v super G. „To jsem byl jinde, ale mé cíle být kolem desítky platí. Jsou tendence dělat závody letos rychlejší, větší skoky, ale mně to nevadí, jen potřebuju víc tréninků a ještě trochu víc času,“ uzavřel.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž