Vzpomínky na Sarajevo. V Novém Městě se setkaly stříbrné běžkyně na lyžích

  9:56
Ve Vysočina Areně je možné při biatlonovém mistrovství světa potkat řadu legend zimních sportů. Třeba krále biatlonu Oleho Einara Björndalena nebo trojnásobnou vítězku velkého křišťálového glóbu Kaisu Mäkäräinenovou, kteří pracují pro norskou, respektive finskou televizi. Jedna návštěva je ale hodně speciální, i když někteří čtenáři budou muset hodně lovit v paměti. Do Nového Města na Moravě se včera sjely členky stříbrné lyžařské štafety z olympiády v Sarajevu 1984. Dnes je to na den přesně 40 let od památného závodu na tratích v Igmanu.
Stříbrné medailistky ze Sarajeva se potkávají pravidelně. Tentokrát je Dagmar...

Stříbrné medailistky ze Sarajeva se potkávají pravidelně. Tentokrát je Dagmar Hromádková pozvala do Nového Města na biatlon. Seřadily se stejně jako při přebírání medailí před 40 lety. Zleva Květa Jeriová-Pecková, Gabriela Svobodová (dnes Soukalová), Blanka Paulů a Dagmar Švubová (dnes Hromádková). | foto: Jiří BártaMAFRA

Čtveřice Dagmar Švubová (dnes Hromádková), Blanka Paulů, Gabriela Svobodová (dnes Soukalová) a Květa Jeriová-Pecková se tam nesmazatelně zapsala do československé lyžařské historie. Žádné Češky před nimi a zatím ani po nich medaili ve štafetě nezískaly...

„Závod se jel 15. února, start byl v 9.00,“ vystřelí bez váhání Dagmar Hromádková, která tehdy štafetu rozbíhala. Pochází z Nového Města, v místním sportovním klubu nyní působí jako místopředsedkyně a při šampionátu má na starosti zhruba 60 novoměstských rozhodčích z celkové více než stovky nepostradatelných pomocníků.

Zažít novoměstskou atmosféru

Přesto si udělala čas a svoje kamarádky a bývalé reprezentační kolegyně do Nového Města pozvala. „S holkami se scházíme, loni jsme dokonce jely firemní štafetu při Jizerské padesátce, pak tady za mnou byla děvčata v červnu. Teď se to vyloženě nabízelo, chtěla jsem, aby Květa, Blanka a Gaba při šampionátu zažily tu atmosféru. A hlavně je to těch čtyřicet let od Sarajeva,“ podotkla Dagmar Hromádková, jak se setkání seběhlo. V jugoslávském Sarajevu se tenkrát konečně naplnil medailový sen. O čtyři roky dříve v Lake Placid byly Čechoslovenky čtvrté, na mistrovství světa páté.

Hrdinky stříbrné lyžařské štafety na 4x 5 kilometrů (zleva) Květa Jeriová-Pecková, Gabriela Svobodová (dnes Soukalová), Blanka Paulů a Dagmar Švubová (dnes Hromádková) při přebírání olympijských medailí. Na tratích v Igmanu nestačily jen na Norky, které všem ujely.

Profily medailistek

Dagmar Hromádková (65)
Pochází z Nového Města, rodným jménem Palečková. Vyhrála i závody SP ve Falunu a na Holmenkollenu. Jejím prvním manželem byl lyžař Václav Švub. Donedávna učila na základní škole.
Blanka Paulů (69)
Kromě stříbra ze Sarajeva má také dvě medaile z MS. Dosud závodí na běžkách v silničních bězích a do vrchu. Rovněž učila a také působila v komunální politice ve Vrchlabí.
Gabriela Soukalová (70)
Rodným příjmením Sekajová, pochází ze Slovenska. Navíc má bronz ze štafety na MS. Její první manžel Jaroslav Svoboda emigroval, s druhým manželem Karlem Soukalem má dceru Gabrielu, hvězdnou biatlonistku.
Květa Jeriová-Pecková (67) Z olympiád má celkem tři medaile (0-1-2), plus bronz z MS. Provdala se za úspěšného veslaře a trenéra Zdeňka Pecku, který nedávno zemřel. Bývalá dlouholetá předsedkyně Českého klubu fair play.

„Medaile nám pořád unikala. Ale v olympijské sezoně děvčata beze mě vyhrála štafetu při svěťáku ve Francii. Náš tajný sen byl, že by si to v Sarajevu konečně mohlo všechno sednout a vyjít,“ vzpomíná Hromádková. Sama musela vyvinout mimořádné úsilí, aby se na hry dostala. V lednu 1983 se jí totiž narodil syn Václav, kterého má se svým prvním manželem, lyžařem Václavem Švubem.

Přesto moc toužila po olympiádě. „Abych se dostala do výběru, musela jsem vyhrát nominační závod, který se jel v prosinci 1983 na Jizerce a kde jsem porazila i Květu. Přitom jsem začala po císařském řezu trénovat až v dubnu, nebo spíš v květnu. Měla jsem nějakých pět měsíců na to, abych se dostala do formy. Pomohl mi i trénink s kluky v Novém Městě,“ připomíná nejúspěšnější lyžařka v historii místního klubu.

Na olympiádě pak musela o nominaci do štafety zabojovat v závodě na pět kilometrů. Od trenéra Zdeňka Cillera měla podmínku skončit do 20. místa. Skončila přesně dvacátá a dostala díky tomu přednost před Slovenkou Pasiarovou.

Norky všem ujely

V den D na Dagmar Švubovou vyšel první úsek. „Byla to výzva, rozjíždět štafetu. Měla jsem ráda kontakt, i když mi soupeřky třeba šlapaly na patky. Norkám se tehdy nedalo konkurovat, ty nám ujely, boj o další místa byl vyrovnaný, já předávala těsně čtvrtá,“ vybavuje si.

Blanka Paulů zvládla svých pět kilometrů těsně třetí za Ruskou, Gabriela Svobodová v kontaktu čtvrtá za Finkou. Pak začala „velká dráma“, jak hlásil slovenský televizní komentátor. Norky měly daleko vpředu minutový náskok, o zbylé dvě medaile se ale rozhořely hvězdné války.

Bývalá běžkyně na lyžích Dagmar Hromádková v dějišti biatlonového MS v Novém Městě na Moravě.

Bronzová z pětky Květa Jeriová jela proti Fince Hämäläinenové, která měla ze Sarajeva nakonec tři zlaté, a Rusce Smetaninové, dvakrát stříbrné.

Kdyby tehdy ještě žil Ota Pavel, možná by napsal Pohádku o Jeriové, podobně jako o dekádu dříve o fenomenálním skokanu Jiřím Raškovi. „Květa byla jako finišmanka úžasná, předjela obě dvě soupeřky,“ vyzdvihuje Hromádková.

Pouto stříbrné štafety ze Sarajeva trvá i po 38 letech, říká Hromádková

Všechny čtyři hrdinky mají závod živě v paměti. I díky tomu, že se tři z nich právě vrátily ze Sarajeva, kde byly hosty mezinárodního olympijského setkání.

„Pocity se ve mně mísily, protože je to v Igmanu po válce hodně poničené,“ řekla Blanka Paulů po návštěvě bosenského hlavního města i horského střediska. I to při bojích utrpělo. Z hotelu, kde bydlely, zbyla jen ruina.

Blanka Paulů předává štafetu na třetím úseku Gabriele Svobodové.

Naopak spojení, které vzniklo při historickém úspěchu, pořád drží. Z reprezentačních parťaček, které si při soustředěních pletly čepice, jsou kamarádky. „Pořád se máme o čem bavit. Jsme v kontaktu a rády se potkáváme při jakékoliv příležitosti. Naše pouto trvá, mám pocit, že je ještě silnější než dřív,“ míní Hromádková. Ne vždy jsou to setkání veselá. Loni v prosinci zemřel jejich reprezentační trenér Zdeněk Ciller.

„Je to smutné, ale věk se nedá zastavit,“ zmínila Hromádková, kterou však na pohřeb nepustil covid. Společně daly velký věnec.

Setkání při biatlonu je výrazně veselejší. Pózování pro fotografy už mají stříbrné hrdinky nacvičené. Včera se na tribuně bez váhání seřadily jako při ceremoniálu tenkrát v Sarajevu...

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Šéf MOV Bach věří, že ceremoniál na Seině bude bezpečný a nezapomenutelný

27. dubna 2024  11:49

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach navzdory bezpečnostním obavám věří, že...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Investice do ženského sportu? Chytrý byznys. A tak Birdová koupila podíl v Seattlu

27. dubna 2024  11:03

Basketbalová legenda Sue Birdová se stala spolumajitelkou klubu Seattle Storm, v němž odehrála...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...