Na Vysočině navážejí technický sníh

Jihlava - "Pětikilometrový okruh je připraven," hlásí pořadatelé jedenáct dnů před zahájením Zlaté lyže, závodů Světového poháru v běhu na lyžích. Ten se uskuteční 17. a 18. ledna v Novém Městě na Moravě. "Od pondělka navážíme na exponované úseky tratí technický sníh," říká předseda organizačního výboru Petr Honzl.

"Sníh skupina třiceti pracovníků rozhrnuje. Pokud se výrazně neoteplí, tak vystačíme s mnohem menší vrstvou sněhu než v loňském roce," dodal Honzl.

Navíc už mají novoměstští pořadatelé připravenou trať na nedělní závod ve sprintu, kde je 1200 metrů dlouhý okruh pokryt vrstvou technického sněhu ve výšce třiceti až čtyřiceti centimetrů.

Tuto neděli musí sněhový komisař závodu Ladislav Slonek nahlásit Mezinárodní lyžařské federaci FIS, zda se závod v Novém Městě uskuteční.

"Světový pohár určitě uspořádáme. V rezervě máme pro kritický případ ještě dostatečnou vrstvu technického sněhu na sjezdovce na Harusáku a také přírodní sněhové zásobníky v oblasti Rokytna," dodal Honzl.

Hlavním tahákem bude v Novém Městě na Moravě start Kateřiny Neumannové a obhájce loňského prvenství v závodě o Zlatou lyži Lukáše Bauera.

Ve sprintu se objeví na startu i loňský mistr světa v maratonu Martin Koukal, jenž v úterý trénoval speciální sádrovou dlahou na poraněné ruce na tříkilometrovém okruhu, který mu připravili novoměstští traťaři mezi Novým Městem a Vlachovicemi.

Kvalitní bude letos na Českomoravské vysočině i účast zahraničních běžců, neboť už teď je přihlášeno dvacet zemí. Nejpočetnější výpravu deseti žen a patnácti mužů bude mít Norsko, které má ve svém kádru specialisty na delší tratě i na sprint.

"Z absolutní světové špičky by neměl na startu v Novém Městě nikdo chybět. Počtem zúčastněných zemí bude letošní Světový pohár obsazen nejpočetněji v dosavadní historii Zlaté lyže," tvrdil Honzl.

V sobotu 17. ledna bude na programu závod žen na 10 km klasicky a mužů na 15 km stejnou technikou. V neděli se budou rozdělovat body do Světového poháru ve sprintu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž