SVAČINA. Na Kateřinu Neumannovou nezbyl v kantýně oběd, a tak musela vzít zavděk čočkovou polévkou. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Na šéfku světového šampionátu nezbyl oběd. Dostala jen polévku

  • 99
Dobrovolníci ve Vesci si ji fotografují na mobil a nahlas se diví: "Vypadá menší a hubenější než v televizi." I tak je Kateřina Neumannová zatím nejvýraznější postavou lyžařského šampionátu. Závody začnou až ve středu a ona odpovídá za to, aby vše fungovalo.

A tak zatímco se v závodní kanceláři převléká, neustále telefonuje. Volá kancelář premiéra Topolánka. "V kolik může pan premiér přijet na zahájení? A ozve se mi nějaká ochranka?"

Poskytne rozhovor pro Sächsische Zeitung, načež ji starší dobrovolník překvapí: "Jsou zmrzlá plata pro kamery.Mám to oškrabat?" Ředitel závodu Petr Mach zjišťuje: "Kam dáme depo pro výměnu hůlek při hromaďáku?"


Den se šéfkou MS v Liberci

Jak vypadá den Kateřiny Neumannové

Když v místní kantýně Neumannová požádá o oběd, má smůlu. "Měla jste ho objednaný? Ne? Tak bohužel, obědy máme na počet." Nakonec dostane čočkovou polévku, u stolu ji spořádá i s dělníky.

Vlastní kancelář v areálu nemá. "Tu mám ve městě, na organizačním výboru. Tady budu při závodech lítat od lopaty k prezidentům." V rozestavěném stanu VIP ukazuje, kde se v červených křesílkách usadí i Václav Klaus. Nedávno museli řešit, kam budou odtud svážet špinavé nádobí, v areálu ho totiž není kde umýt. Vypomůže i kuchyně v liberecké nemocnici.

Velký organizační štáb mistrovství světa dávno společně nezasedá. "Porady s více než 50 lidmi začínaly být neefektivní, zrušili jsme je."

Kateřina Neumannová v kanceláři

Teď jednají v menších sekcích. Ona sama dohlíží na propagaci a VIP. Ve své kanceláři odpoledne vede schůzi na téma čestní hosté.

"Kancelář norského prince nahlásila 10 lidí doprovodu, budou bydlet na Sychrově a pořádat party pro 25 osob," vypočítává. "Ivana Trumpová dorazí na dva dny, ubytuje se v Libigově vile. S Václavem Klausem jsem osobně domluvená, že přijede v závěru druhého týdne. Když bude mít zájem, může s Kasperem dekorovat."

Gian-Franco Kasper je prezidentem FIS a ve středu zahájí šampionát. Topolánek zahajovat nesmí. "Z FIS nám oznámili, že to může jen Kasper. Předloni na mistrovství sjezdařů mu musel ustoupit i švédský král."


Tratě jsou jako motokros

Reportáž redaktora iDNES.cz

Také je třeba vyřešit speciální akreditaci pro Kateřinu Bauerovou, manželku Lukáše Bauera. "Má nahlášenou zónu, kam dostane akreditaci na celou dobu." A co jejich dvě děti? "Měří pod 140 centimetrů? Tak to kartu nepotřebujou," říká asistentka Pavla Sýkorová.

"Co ještě máte na mě?" ptá se Neumannová týmu. "Máš tu 20 dalších mailů. Ale z toho 15 jsou žádosti o vstupenky," říká další asistentka Jana Nosková. Na stole čeká hromada lejster. "To je na tom všem úplně nejhorší," povzdechne si šéfka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž