Na MS se Záhrobskou i Trejbalem

  • 4
Praha - Nominace českého týmu pro mistrovství světa v alpském lyžování ve švédském Aare, které je na programu od 3. do 18. února, je na světě. Na soupisce figuruje pět mužů a šest žen včetně obhájkyně bronzové medaile ve slalomu Šárky Záhrobské. Nechybí ani čerstvý vítěz univerziády ve slalomu Filip Trejbal.

Ženskou část výpravy doplní Vedle Záhrobské Eva Kurfürstová, Lucie Hrstková, Petra Zakouřilová, Klára Křížová a Lucie Ziková.

Vedle Trejbala odcestují na sever Evropy Ondřej Bank, Martin Vráblík, Kryštof Krýzl a bratr naší nejlepší lyžařky - Petr Záhrobský. Nominaci již posvětil sportovní úsek alpských disciplín lyžařského svazu SLČR.

Nejzkušenějším členem výpravy z hlediska počtu startů na předchozích šampionátech jsou Kurfürstová, která svůj debut odbyla na MS v roce 1996 a pojede již na sedmé mistrovství světa, a Hrstková. Ta se na šampionátu poprvé představila v roce 1999 a na MS cestuje popáté.

Čtvrtý start na seniorském šampionátu si připíšou Bank a Záhrobský. Benjamínkem výpravy bude sedmnáctiletá Křížová.

Že by šampionát ohrožovalo počasí, které má v letošní sezoně na svědomí již několik odložených závodů, nemusejí mít závodníci obavy. Zatímco v téměř celé Evropě trpí střediska nedostatkem sněhu, švédské pořadatele nic takového netrápí.

V průběhu minulého týdne připadlo na aarské svahy třicet centimetrů čerstvého sněhu, takže mistrovství ohroženo není. Minulý týden v pátek navíc stav sjezdovek osobně zkontrolovala i inspekce Mezinárodní lyžařské federace FIS. A resultát? Vše na výbornou!

"Sněhové podmínky jsou vynikající," řekl Svein Mundal, technický delegát FIS. "Kromě přírodního sněhu, kterého v minulých dnech napadlo přes 30 centimetrů, máme i 70 centimetrů kompaktního technického sněhu," doplnil Nalle Hansson z organizačního výboru.

Předpověď počasí navíc pro tento týden hlásí pro Aare teploty pod bodem mrazu a možnost další sněhové nadílky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž