Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Northug, Cologna, Cecon. V Liberci bojují i slavná jména na MS juniorů

  • 0
Jedna z historicky nejvýznamnějších lyžařských akcí na území Čech začíná v pondělí v Liberci: mistrovství světa juniorů v klasickém lyžování.

Přehlídka nejlepších mladých lyžařů a budoucích hvězd, ale i těch, kteří už teď závodí s nejlepšími. Mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování nabídne v akci celou řadu zajímavých jmen.

Asi největší hvězdy slibují závody skokanů na lyžích. Z nájezdu můstku HS 100 na Ještědu se spustí třeba Andreas Wellinger z Německa, který je v průběžném pořadí Světového poháru na skvělém osmém místě, tedy před hvězdami skoku jako je Thomas Morgenstern nebo Simon Ammann.

Wellingerovým velkým soupeřem by měl být v Liberci Slovinec Jaka Hvala, jemuž v SP patří překvapivé jedenácté místo.

Jsou sice teprve na začátku své kariéry, jejich jména však už obletěla svět. Řeč je o příbuzných slavných lyžařů, kteří se v Liberci v příštím týdnu také představí.

Na můstku budou soupeřit i potomci slavných otců. Například 18letý Federico Cecon, syn nejslavnějšího italského skokana všech dob Roberta Cecona, jenž si vyskákal dvě bronzové medaile na mistrovstvích světa v letech na lyžích.

Chybět ve startovní poli nebude ani 16letý Filip Sakala, syn Jaroslava Sakaly, který se stal v roce 1994 v Planici světovým šampionem v letech na lyžích a navíc je majitelem tří medailí z mistrovství světa a olympijského bronzu.

Rčení, že jablko nepadá daleko od stromu, potvrzuje rovněž běžkyně na lyžích Julia Svanová ze Švédska, dcera fenomenálního běžce z osmdesátých let minulého století Gunde Svana, čtyřnásobného olympijského vítěze a sedminásobného mistra světa. Podobným příkladem je i estonský běžec Andreas Veerpalu, syn nejlepšího lyžaře své země všech dob Andruse Veerpalu, dvojnásobného olympijského vítěze a světového šampiona.

Na běžeckých tratích se podobně jako ve Světovém poháru dají očekávat souboje Northuga s Colognou. Utkají se zde totiž mladší sourozenci slavnějších lyžařů Thomas Northug, který už je dvojnásobným juniorským šampionem, a Gianluca Cologna.

Pokud chcete vidět v akci tato slavná jména i české závodníky v čele se sdruženářem Tomášem Portykem či skokankou Michaelou Doleželovou, přijďte příští týden fandit do Vesce či na Ještěd.

Už v neděli začíná šampionát oficiálními tréninky. První sady medailí se budou rozdělovat v pondělí, kdy se o mistrovské tituly utkají sprinteři a sprinterky. Slavnostní zahájení se uskuteční v pondělí od 20 hodin na náměstí dr. E. Beneše.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž