NESPOUTANÁ RADOST. Tina Mazeová je mistryní světa ve sjezdu a bezprostředně po...

NESPOUTANÁ RADOST. Tina Mazeová je mistryní světa ve sjezdu a bezprostředně po závodě neskrývala emoce. | foto: AP

Necítím potřebu pokračovat, říká Mazeová. Ale loučit se v Söldenu odmítla

  • 4
Zástupci světových médií, televizní štáby, ale i rodinní příslušníci očekávali výrok nejúspěšnější slovinské lyžařky Tiny Mazeové. Symbolicky přišel těsně před startem Světového poháru v rakouském Söldenu.

„Jsem spokojená s tím, co jsem dokázala. Necítím potřebu pokračovat,“ sdělila 33letá Mazeová.

Svůj poslední závod však nechtěla absolvovat v Söldenu. Vždyť právě předloni zde skončila až na 22. místě a ztracené body svým způsobem způsobily, že tak přišla o svůj druhý křišťálový glóbus.

„Neumím si představit, že se loučím právě tady, kde jsem přišla o druhý křišťálový glóbus,“ vysvětlila.

A tak ukázala na slovinský Maribor. V lednu při pohárovém obřím slalomu se národní hrdinka, která získala pro Slovinsko na olympiádě v Soči, první zimní zlatou medaili, definitivně rozloučí s aktivní kariérou.

Je to příhodný výběr místa. Nejen proto, že se rozloučí doma. Právě v Mariboru debutovala Mazeová v roce 1999 ve Světovém poháru, v pouhých patnácti letech. Tehdy spadla už v prvním kole obřího slalomu. Zaujala však obrovským potenciálem ve středním oblouku.

Trvalo tři roky než se poprvé probojovala až na stupně vítězů. V zimě 2002 opět v zaslíbeném Mariboru dojela na druhém místě za Švýcarkou Nefovou.

Od té doby začala dlouhá kariéra ověnčená 26 vítězstvími - čtrnácti v obřím slalomu, třemi v kombinaci, čtyřmi ve slalomu a sjezdu a jedním v super-G. Navíc pro svou zemi získala třináct medailí ze světových šampionátů a olympiád.

V roce 2013 vybojovala svůj první, a zároveň jediný, velký křišťálový glóbus. S 2 414 body stanovila nový rekord ženské, ale i mužské kategorie, když překonala třináct let starý výkon fenomenálního Hermanna Maiera, který činil rovných 2 000 bodů.

„Na startu sezony jsem toužila vyhrát celkové pořadí, ale ne překonat rekord,“ přiznala tehdy listu New York Times. „Byla to neuvěřitelná sezona.“

I díky těmto skvělým výsledkům ji ve Slovinsku hned šestkrát zvolili sportovkyní roku. Také v sousední Itálii všestrannou lyžařku ocenili. Čtenáři deníku Gazzetta dello Sport před dvěma lety korunovali Mazeovou titulem aktuálně nejlepší sportovkyně světa.

To už se psal rok 2014. Po hrách v Soči, kde získala dvě zlaté ze sjezdu a obřího slalomu, začala flirtovat s přerušením kariéry.

„Je hotovo, toto byly moje poslední olympijské hry,“ svěřila se na ruské půdě.

Přesto se rozhodla minimálně ještě jednu sezonu pokračovat. A právě ta byla zlomová. S Annou Fenningerovou (nyní Veithovou) bojovala o druhý velký křišťálový glóbus. Po závěrečném závodě ve francouzském Meribelu však svítil u Rakušanky náskok 22 bodů.

A tak po sezoně 2014/2015 skutečně oznámila závodní přestávku. Během ní dostudovala pedagogickou fakultu v Mariboru, v roli lyžařské expertky komentovala pro stanici Eurosport. „Věřím, že dokážu divákům přinést i jiný pohled na lyžování,“ řekla.

Tehdy o definitivním konci kariéry nebyla řeč. Fanoušci věřili, že „železná Tina“ se do bílého kolotoče ještě vrátí. Ale po čtvrteční tiskové konferenci v Söldenu už bylo jasno.

„Mám plno plánů do budoucna. Chci natočit dokumentární film o mém týmu, začít spolupracovat s firmou Filo a věnovat se komentování pro Eurosport.“

Ať už svou budoucnost spojí s čímkoliv, na bílých svazích bude Tina Mazeová chybět. V historii svého sportu zůstane zapsána jako jedna z nejvšestrannějších lyžařek, jaké Světový pohár poznal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž