Lukáš Bauer

Lukáš Bauer | foto: AP

Lyžař Bauer se dočkal, vrátil se na slavný Birkenbeiner

  • 0
Zasloužená dovolená na sjezdovkách s rodinou bude muset ještě o pár dní počkat. Sotva skončila sezona ve Světovém poháru, střihne si Lukáš Bauer ještě alespoň jeden z naplánovaných laufů. „Přišel jsem o Jizerskou padesátku i Marcialongu, takže Birkenbeiner bude můj letošní první start v laufech,“ počítá lyžař z Božího Daru a stříbrný muž z klasické padesátky s hromadným startem na světovém šampionátu ve švédském Falunu.

Předloni dojel při své premiéře na Birkenbeineru čtrnáctý. Jaké máte představy o svém výkonu letos?
Poslední padesátka v Oslu (na padesátce volně s hromadným startem na slavném Holmenkollenu v Norsku dojel Lukáš Bauer v epilogu Světového poháru jako pětačtyřicátý) mi nevyšla z mnoho důvodů, takže jdu na start bez cíle. Nevím, jestli budu bojovat o super umístění, nebo to bude boj o život. Ale těším se. Baví a láká mě to.

Přemýšlel jste také nad soupaží?
Už jsem se na to v myšlenkách připravoval, byť jsem neměl šanci to trénovat. Na trati je potřeba pokrýt široké teplotní rozmezí. Necháme to na poslední chvíli, ale má se ochladit, takže se pravděpodobnost soupaže snižuje.

Jak vidíte šance ostatních z týmu?
Věřím, že zejména Eva Nývltová by mohla přinést velkou porci bodů.
Ale uvidíme, jak se s tím popasujeme, protože bude velká konkurence a jede poprvé. Žen je mezi elitou padesát. A z pohledu týmu bych byl rád, kdyby se nám povedlo dostat se po závěrečných dvou závodech na konečné deváté místo v hodnocení družstev, přičemž zatím jsme jedenáctí s nevelkým odstupem.

Co týmu přinese čerstvá posila Nor Bjerke?
Jsme rádi, že Espen Harald rozšíří náš tým pro tento závod. Pro něj samotného jde o velmi prestižní závod, protože se jede hned za humny jeho domova. Od léta již sice není lyžařem na plný úvazek a kombinuje plné pracovní vytížení se sportem, ale i přesto jsme z této posily nadšení. Nejde jen o případné body ze samotného závodu, ale zejména o zkušenosti, kterých má Espen Harald nepočítaně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž