Matthias Lanzinger

Matthias Lanzinger | foto: Reuters

Lyžař Lanzinger, kterému amputovali nohu, podá žalobu na FIS, pořadatele i nemocnici

  • 3
Rakouský sjezdař Matthias Lanzinger, který v minulé sezoně přišel po těžkém pádu o nohu, bude vymáhat náhradu škody po mezinárodní lyžařské federaci, norských pořadatelích závodu Světového poháru v Kvitfjellu i nemocnici v Oslu. Minimálně chce vysoudit 100 000 eur (asi 2,5 milionu korun).

Sportovcův právník Manfred Ainedter řekl agentuře APA, že na všechny tři instituce bude podána společná žaloba, protože už nelze konkrétně stanovit, jak velký vliv měla jednotlivá údajná pochybení na výslednou situaci.

Sedmadvacetiletému Lanzingerovi se změnil život v březnu, kdy při superobřím slalomu v Kvitfjellu upadl a lékaři mu později museli amputovat levou nohu pod kolenem.

Náhradu škody lyžař nárokuje na základě expertizy mnichovského chirurga Bernda Steckmeiera. Ten kritizoval dlouhou dobu, jež byla potřeba k převozu závodníka na operační sál, a také metody, které byly užity při pokusu o záchranu jeho končetiny.

Federaci FIS pak viní Lanzinger z nedostatečných bezpečnostních opatření, respektive jejich nedostatečné kontroly. Organizátoři závodu zase podle postižené strany nezabezpečili adekvátní záchrannou službu a neměli ani připravený žádný lékařský plán pro případ nouze.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž