Liberec získal pozemky pro lyžaře

Liberec - Liberci odpadla hrozba, že by musel narychlo hledat jiné místo pro běžeckou část mistrovství světa v lyžování. Po více než roce se podařilo vykoupit všechny pozemky ve Vesci, kde se v roce 2009 utkají nejlepší lyžaři světa. "Dobíhá ještě jedna transakce, v podstatě je ale vše již vykoupené," potvrdil náměstek primátora Jiří Veselka.

Na svém posledním zasedání schválili zastupitelé výkup dalších pozemků za zhruba 17 milionů korun. Na příštím jednání zbude výkup pozemků asi za 4,5 milionu korun. "Je to již dojednané," dodal Veselka.

Na výkupech zaplatil Liberec miliony korun, značnou část ale směnil s majiteli pozemků ve Vesci za jiné nemovitosti, které město vlastnilo. V posledních měsících se dostalo město do potíží, někteří majitelé pozemků odmítli prodat jen část své parcely, ale jedině celou.

"Stálo nás to trošku více, ale na druhou stranu se ty pozemky v budoucnu jistě zhodnotí," dodal náměstek.

Pozemky Liberec vykupoval za jednotnou cenu dvě stě korun za metr čtvereční.

Výkup provázely i chyby ze strany Liberce

Město dokonce společně s organizačním výborem zvažovalo, že by udělalo v plánu tratí ve Vesci menší změny, aby se tak vyhnulo tlaku spekulantů s nemovitostmi. Výkup pozemků provázely značné chyby i ze strany města.

Například za parcely ve Vesci nabídlo pozemky, na které měl přednostní právo někdo jiný. Podle náměstka Veselky potřebovalo město získat pozemky ve Vesci pro mistrovství co nejdříve a úředníci byli vystaveni časovému stresu.

Liberec získal pozemky na poslední chvíli. Bez nich by totiž nemohl získat například peníze z vládního půlmiliardového balíku určeného na šampionát nebo získat patřičná stavební povolení. Už za rok a půl se přitom ve Vesci mají jet závody Světového poháru.

Ve Vesci se má už na konci října začít stavět. "Oproti Ještědu jsou tu přípravy o krok zpět, stále je to louka. To se ale brzy změní," uvedl manažer běžecké části mistrovství Jakub Vodrážka.

Vznikne tu postupně šest lyžařských okruhů různé délky nebo nová přístupová silnice z České ulice. Podle Vodrážky zatím není jasné, jakým způsobem bude vyřešeno lyžování pro veřejnost v nadcházející zimě.

Areál ve Vesci nahradil původní plány závodit v Bedřichově. Na rozdíl od Jizerských hor se tu nemusí prakticky nic kácet, tratě vedou po loukách a jsou dobře dostupné. Nevýhodou je ale nižší nadmořská výška, kvůli které se musí tratě uměle zasněžovat.

Náklady na nový areál přesáhnou zhruba čtvrt miliardy korun.

Prověrkou bude Světový pohár

První miliony korun začínají proudit do staveb pro mistrovství světa v klasickém lyžování, které bude hostit Liberec v roce 2009. Zatím největší proměnou v historii prochází areál na Ještědu, kde budou závodit skokani na lyžích.

Na konci října projdou proměnou v běžecký areál také louky ve Vesci. "Lyžařská federace pravidelně stav příprav kontroluje a zatím běží vše podle plánu. Teď vstupujeme do nejdůležitější etapy přípravy," tvrdí prezident organizačního výboru Liberec 2009 Roman Kumpošt.

Na první pohled sice zbývá ještě dost času: mistrovství bude v Liberci až v roce 2009. Jenže to je jen dva a půl roku. "Navíc sezonu předtím už tu proběhnou závody Světového poháru, termíny se zatím ladí," podotkla generální sekretářka organizačního výboru Kateřina Nyčová.

Přípravy šampionátu spolknou dohromady zhruba 750 milionů korun, Liberci ale vybudované zázemí zůstane. Některé stavby už začaly, další jsou těsně před zahájením. "Jsou vypsána výběrová řízení, spousta věcí se začne stavět ještě letos," dodal Kumpošt.

Ještěd: chlazená stopa i nové tribuny

Nejviditelnější změny jsou na Ještědu. Tady se již staví například kanalizace až k věži rozhodčích u můstků. Proto je nyní silnice z Hanychova rozkopaná a dopravu řídí semafory.

Velkou akcí je stavba budovy u dojezdu. "V srpnu se začalo, teď se hloubí vrty pro založení konstrukce. Pomocí panelů také zpevňujeme plochu u stanice lanovky na Černý vrch," upřesnil manažer skokanské části  Libor Stejskal.

Do můstků šly v minulosti již stamiliony korun a další je ještě čekají. Není ale potřeba již měnit profily můstku. Chystá se ale ještě například stavba pevných tribun nebo oprava věže rozhodčích. Na můstku bude položená umělá hmota, aby se tu mohlo závodit i v létě.

"Velmi usilujeme o to, aby tu bylo finále letní Grand Prix skokanů, která je čím dál sledovanější," dodala Nyčová.

Součástí areálu, kam se má vejít přes deset tisíc lidí, bude také umělé osvětlení nebo mobilní tribuny. Proměnou projdou také přístupové cesty, například Televizní cesta.

Nejen kvůli mistrovství připomíná Ještěd staveniště. Souběžně tu také společnost Snowhill začala s velkou proměnou zdejšího areálu, rostou tu nové lanovky.

Dál od cíle je zatím běžecký areál ve Vesci. I když si tu už loni sdruženáři vyzkoušeli závod Světového poháru, „naostro“ se tu začne stavět až za pár týdnů.

Město již získalo všechny pozemky

Město již získalo všechny potřebné pozemky, které ke stavbě areálu potřebovalo. "Jako první začneme s přístupovou cestou od Vesce, pak začnou terénní úpravy plochy stadionu a výstavba jednotlivých lyžařských okruhů," vypočítává manažer běžecké části Jakub Vodrážka.

Lyžaři tu budou mít celkem šest okruhů o délkách od 1,2 kilometru do 7,5 kilometru. Postupně tu vyrostou i veškeré sítě, které jsou potřeba například pro umělé zasněžování.

Pořadatelé už připravují i prodej vstupenek. Zatím je ale podle Kateřiny Nyčové předčasné mluvit o jejich cenách.

"O cenách zatím diskutujeme, připravujeme prodejní systém. Už nyní se ozývají zájemci, především cestovní kanceláře," dodala.

Prodej má začít na podzim příštího roku. "Chceme přijít i s produktovými balíčky, které budou zahrnovat například i ubytování nebo poznávací výlety po okolí," nastínila.

Celkové náklady na vybudování zázemí jsou zhruba 750 milionů korun. Vláda slíbila dodat 569 milionů korun, zbytek zaplatí radnice a kraj.

Další peníze jdou na další akce související s mistrovstvím světa: například tři sta milionů korun na opravu kolejí v Harcově, kde budou bydlet účastníci šampionátu. Město také žádá o peníze na chráněné byty v Zeleném údolí, kde budou nejprve bydlet závodníci.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž