Koukalův příběh má šťastný konec

Žďár nad Sázavou - Letošní sezona byla pro žďárského lyžaře Martina Koukala jako zakletá. Poté, co na jaře loňského roku společně s horolezcem Radkem Jarošem úspěšně zdolal osmiticísový vrchol Cho Oyu, se mistr světa z Val di Fiemme nemohl dlouho dostat do ideální formy. Na prosincovém republikovém šampionátu dokonce obsadil až devatenácté místo!

V rozhodujícím momentu, na mistrovství světa v Oberdorfu, však Koukal v posledním možném závodě nakonec získal bronzovou medaili. "Že jsem z Obersdorfu odjížděl s medailí, to je po této sezoně v podstatě malý zázrak," uvědomuje si Martin Koukal.

Úvod šampionátu se českému běžci nevyvedl. V bruslařské panáctce, na které očekával největší úspěch, totiž skončil hluboko v poli poražených. Doběhl na 53. místě.

"K tomuto závodu jsem se upínal asi nejvíc. Možná jsem tím sám sebe zbytečně dostal do většího stresu," přiznává dodatečně Koukal.

Přestože mu první závod nevyšel, doufal. Věděl, že nemá co ztratit. "Letošní sezona byla takový propadák, že už mě to nemohlo vyvést z míry. I kdyby se mi celé mistrovství světa nepovedlo, život jde dál," bral vše s nadhledem Koukal.

Jenže vše dopadlo jinak. Smutný příběh má nakonec nečekaně šťastný konec. Po 27. příčce ve skiatlonu a 8. místě v závodě štafet totiž minulý pátek přišel při posledním závodu mistrovství Koukalův vrchol. V týmovém sprintu dojel společně s Dušanem Kožíškem žďárský běžec na třetím místě.

"Poslední rok, s odleskem medaile z mistrovství světa, vypadá rázem úplně jinak," těší Koukala bronzový úspěch. Přesto však letošní sezonu jako úspěšnou rozhodně hodnotit nechce.

"Spíš byla z těch horších. Ale podařilo se mi potvrdit, že jsem schopen se připravit na vrcholnou akci a předvést ty nejlepší výkony," dodává spokojený Koukal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž