Roman Koudelka v Ga-Pa

Roman Koudelka v Ga-Pa | foto: AP

Freund na Prevce nemá ani s kombinézou s blánami, říká Koudelka před MS

  • 0
Letci, na start. Dnešní kvalifikací odstartuje v rakouském Kulmu mistrovství světa v letech na lyžích, skokanský vrchol této sezony. Za největší českou naději je považovaný Roman Koudelka, čtrnáctý muž průběžného pořadí Světového poháru, který má ve sbírce šesté místo z předchozího šampionátu v Harrachově před dvěma lety. Sám tuto roli ale odmítá.

„Nikdy jsem se nepovažoval za letce,“ pravil šestadvacetiletý skokan z Lomnice nad Popelkou, desátý z posledního závodu Světového poháru ve Willingenu. „Kdybych se znovu dostal do desítky, byl bych nadmíru spokojený,“ dodal před mistrovstvím, které má v pátek obsahovat první dvě soutěžní kola, v sobotu dvě finálová a v neděli závod družstev.

Povzbudily vás vaše poslední výsledky?
Ty na to vůbec nemají vliv, protože lety jsou úplně jiná kategorie. I kdybych o minulém víkendu ve Willingenu vyhrál, nemusí to znamenat vůbec nic. O to jsem zvědavější, jak všechno bude probíhat.

Na posledním šampionátu v Harrachově jste byl šestý, předtím ve Vikersundu 2012 jedenáctý. Co vám říkají lety?
Za letce jsem se nikdy nepovažoval, beru to jako normální závody. Hlavně aby vyšlo počasí a nefoukal vítr, abych si závody užil. Pak by mohl nějaký hezký výsledek padnout.

Takže od sebe nic neočekáváte?
Vůbec nic, rozhodně se nepočítám mezi favority. Lety jsou o něčem jiném, k mamutímu můstku mám respekt, jsem opatrnější. Reprezentační kouč Michal Doležal říká, že s Honzou Maturou, Kubou Jandou a Lukášem Hlavou, případně s mladým Tomášem Vančurou můžeme v týmové soutěži dokonce bojovat o medaili, ale vyčkejme. I když by to bylo prima...

Co na mamutu vítězí - síla, nebo spíš klid a správné načasování?
Tam je to jen o technice, na kterou se chci soustředit. A o tom, jaký má kdo cit pro let. Proto říkám, že tam nebudu chtít závodit, nemá cenu dávat sto procent síly do odrazu. Spíš jde o tu techniku. A o klid.

Při posledních závodech jste používal nové, kratší lyže, i když byly v úvodu Turné čtyř můstků pomalejší na nájezdu...
Ale potom se rozjely a jsou v pohodě, uvidíme, jak mi sednou při letech. Jsem zvědavý, protože na mamutím můstku jsem s takhle krátkými lyžemi ještě nikdy neskákal.

Loni jste se s trenérem Schallertem zaměřili víc na sílu a na kondici. Pociťujete, že to má kladný vliv?
Rozhodně, na rozdíl od loňska se závod od závodu cítím líp a líp, vůbec nejsem unavený. Při Turné jsem v Bischofshofenu před skákáním absolvoval testy síly odrazu a výsledky byly nejlepší, co jsem kdy měl. To je velké povzbuzení do budoucna, víme, že jsme se vydali správnou cestou. Bohužel to bylo trošku na úkor techniky, která ještě není tak stabilní, ale chce to čas.

Kdo je podle vás favoritem šampionátu?
Jednoznačně Peter Prevc ze Slovinska, na něj nikdo nemá. Skáče krásně, přitom to vypadá jednoduše, je radost se na něj koukat. Pokud ho nezradí počasí nebo něco jiného, měl by vyhrát. I kdyby skočil svoje průměrné skoky, je o krok přede všemi.

Jeho největším soupeřem bude patrně opět Němec Severin Freund, obhájce titulu z Harrachova, který byl v poslední době hodně kritizovaný kvůli manipulaci s kombinézou...
Nevím, jak to s tou kombinézou dělá, ale oni mu to takhle dovolují. Nejspíš je kouzelník.

Jak se na to dívají ostatní skokani?
Nevím, nebavíme se o tom. Nikdo to moc neřeší, nemá to cenu, protože čím víc se budu zabývat tím, co kdo vyvádí s kombinézou, tím víc mě to bude stát energie. Lepší je soustředit se sám na sebe. Mám ale jasno v tom, že Freund na Prevce nemá, to je realita. Ani kdyby vytáhl kombinézu s blánama.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž