Nor Johannes Klaebo na trati závodu na 15 km volně na mistrovství světa v...

Nor Johannes Klaebo na trati závodu na 15 km volně na mistrovství světa v Planici | foto: AP

Tři Norové na pódiu, ale bez otráveného Klaeba. Snad nám přeje, doufají

  • 0
Je zvyklý vyhrávat, o čemž svědčí třeba pět triumfů na olympijských hrách, osm na mistrovství světa či tři velké glóby pro vítěze Světového poháru. Na probíhajícím MS v Planici ale musel norský fenomén běžeckého lyžování Johannes Hösflot Klaebo už dvakrát po sobě kousat pachuť porážky. Nejprve skončil „jen“ stříbrný ve skiatlonu, ve středu v závodě na 15 kilometrů volnou technikou obsadil čtvrtou příčku. „Jsem samozřejmě zklamaný,“ neskrýval.

V Planici si nejprve podmanil sprint i sprint dvojic, jenže pak byl druhý ve skiatlonu a na volné patnáctce z pódia dokonce vypadl.

Na bronz ztratil necelou vteřinu, a jelikož má vždy nejvyšší ambice, hlodal ho hlavně odstup 25 vteřin na prvního krajana Simena Hegstada Krügera.

Běžec na lyžích Novák skončil na MS na 15 km volně dvanáctý, vyhrál Nor Krüger

„Máme tři Nory na pódiu, takže s týmovým výsledkem musíme být spokojení, ale můj výkon byl špatný,“ hodnotil a připomněl druhého Haralda Östberga Amundsena a třetího Hanse Christera Holunda.

Jelikož Klaebo platí především za specialistu na rychlostní disciplíny – i všechny své tituly z MS posbíral ve sprintu, týmovém sprintu nebo štafetě na 4x10 km – v kláních na delší distanci nebývá tak dominantní. Navíc mu svědčí spíš klasická technika než bruslení.

Proto je volná patnáctka považována za jeho nejslabší trať. Což mu ale z rozpaků po středečním vystoupení v Planici příliš nepomohlo.

„Čtvrtá místa nesbírám,“ odfrkl si 26letý blonďák.

Přesto si za to, jak se s neoblíbeným závodem popasoval, vysloužil uznání. „Johannes se každým rokem zlepšuje, před dvěma roky by v závodě na 15 km volně ani nemohl bojovat o pódium. Navíc je pořád je mladý, ještě potřebuje čas k tréninku. Myslím, že to nepotrvá dlouho, a bude bojovat s Krügerem o zlato,“ přemítal Holund pro norský list VG.

Norský běžec na lyžích Simen Hegstad Krüger projíždí vítězně cílem závodu na 15 km volně na MS v Planici.

A tak je nejspíš jen otázkou času, než Klaebo chybějící titul mistra světa z dlouhého závodu získá. „Je nesmírně motivovaný,“ ví i expert stanice TV 2 Petter Northug.

Na šampionátu v Planici dostane jeho nástupce ještě jednu příležitost: v nedělním souboji na 50 km klasickou technikou. V pátek bude usilovat o zlato s norskou štafetou na 4x10 km.

Společně s krajany utvoří těžko přemožitelný kvartet, jemuž by mohlo uškodit snad jen pošramocené ego největší hvězdy. „Doufám, že nám úspěch přeje,“ poznamenal Amundsen v narážce na to, že podle výsledků středeční patnáctky má být Klaebo až čtvrtým mužem norské party.

A s tím se spokojit rozhodně nehodlá.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž