SKOK DO DRUHÉHO KOLA. Český skokan na lyžích Jakub Janda postoupil v nedělním...

SKOK DO DRUHÉHO KOLA. Český skokan na lyžích Jakub Janda postoupil v nedělním závodě v Harrachově mezi nejlepších třicet. | foto: ČTK

Veterán skokanských můstků nekončí: Janda mění rozhodnutí a pokračuje

  • 2
Kariéra jediného českého vítěze Světového poháru ve skocích na lyžích Jakuba Jandy nekončí. Bývalý vítěz Turné čtyř můstků před uplynulou sezonou vyhlásil, že bude jeho poslední, nyní se však rozhodl pokračovat.

K prodloužení Jandu motivoval Japonec Noriaki Kasai, který v 41 letech získal dvě medaile na olympiádě v Soči a vyhrál závod Světového poháru. Impulzem pro Jandu přehodnotit rozhodnutí byl i rozhovor s Finem Jannem Ahonenem, s kterým společně vyhráli Turné čtyř můstků v roce 2006.

"Na 99,9 procenta končím," říkal Janda ještě v prosinci před Turné čtyř můstků a chystal dokonce rozlučkový exhibiční závod na Dolní Moravě. V sezoně ale neskákal špatně a Kasaiovy výkony mu ukázaly, že v 36 letech není starý.

"Hodně aspektů hovořilo pro i proti pokračování, ale najednou se vyšvihl Kasai a posunul náš sport do jiných dimenzí," řekl Janda ČTK. "Dřív jsme byli ve třiceti staří, ale Kasai ukázal, že i ve 42 letech se dá skákat na špičkové úrovni. Kasai asi posunul kariéru hodně sportovcům," dodal.

Stejně jako Janda se chystal končit jeho vrstevník a sok Ahonen. Potkali se spolu na olympiádě v Soči na lanovce, kde Fin prohlásil, že se rozhodl pokračovat.

"Podívej se na Kasaie. V dnešní době není nic nemožné, takže proč teď končit," slyšel Janda od Ahonena a řekl si: "Přece nebudu sedět u televize a dívat se, jak Ahonen skáče, a říkat si, vždyť tam jsem mohl být taky. Ještě můžu skákat na solidní úrovni." Janda prožil nejlepší období v letech 2004 až 2006. Na kontě má šest vítězství v závodech Světového poháru, kterému celkově dominoval v roce 2006. Tehdy ovládli s Ahonem stejným bodovým ziskem také prestižní Turné čtyř můstků.

Předminulá sezona se Jandovi nepovedla, i proto myslel na konec. "Byla tragická," vzpomínal. V uplynulém roce se ale třikrát dostal v SP do desítky, nejlépe byl v Engelbergu pátý. "Měl jsem v zimě najednou zase pár dobrých závodů, i pár špatných, ale pořád se dá s mladými na úrovni skákat," zjistil Janda.

Jakub Janda skáče v Innsbrucku.

Vždy až po sezoně se uvidí, o jak dlouho si kariéru prodlouží. "Rozhodovat se budu s chladnou hlavou a uvidím, jestli budu skákat rok, dva, tři nebo čtyři," řekl Janda. Dnes převzal sponzorské auto korejského výrobce a smál se otázce, jestli to znamená, že bude i na olympiádě v Pchjongčchangu 2018. "To opravdu nevím," řekl.

K české skokanské reprezentaci se po pěti letech vrátil rakouský trenér Richard Schallert. Při jeho prvním angažmá si s Jandou do oka nepadli, ale nyní je situace jiná. "Jsme o pět let dál a vyspělejší. Zatím, co jsme se bavili, tak nemůžu říci, že by nastal problém, spíš naopak. Komunikace mezi námi je velice dobrá," uvedl Janda.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž