Já, legenda. Každý to cítí, ale nikdo mě nešetří, směje se Kraus

  19:00
Innichen (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Superstar, lebende Legende, pravej bourák. V každé zemi, kde závodí, pro něj mají svůj přídomek. Jen málo sportovců se může těšit tak bezmeznému uznání ve svém odvětví. Takového, jakého dosáhl ve skikrosu Tomáš Kraus.

Tomáš Kraus | foto: Curenzym: Martin Kabát, Bunkershot.cz

Úvodní závodní víkend sezony v tyrolském Innichenu se mu vyvedl. První den skončil doslova krok za finálovou čtyřkou, v neděli přes dva nepříjemné pády získal osmé místo. K rozhovoru pro iDNES.cz tak usedal potlučený, ale v přívětivé náladě. 

Mezi otázkami usrkával z hrnku zeleného čaje. Nad odpověďmi se pak zamýšlel, aby přesně vystihl myšlenku.

Ovšem při posledním dotazu se zachoval bezprostředně a s nehranou upřímností vyhrkl: "Já mám sport fakt rád." Možná proto se stal ve svém oboru celebritou. Nic neodflákne, každé soutěžní jízdě se úplně odevzdá.

To je Tomáš Kraus, skikrosová legenda.

Tomáš Kraus

Tomáš Kraus

Kraus byl průkopníkem nové lyžařské disciplíny, která si už vydobyla místo i na olympijských hrách. V roce 2002 vyhrál premiérový závod Světového poháru (kompletní seriál ovládl celkem čtyřikrát). V roce 2005 slavil také titul na vůbec prvním mistrovství světa ve skikrosu. Za dva roky pak svůj triumf zopakoval. 

Při olympijském debutu ve Vancouveru měl však trochu smůlu. Jako velký favorit vypadl po těsném souboji na cílové čáře už ve čtvrtfinále. I proto se rozhodl prodloužit kariéru až do další olympiády, kterou uspořádá ruské Soči. V tu dobu mu bude už čtyřicet.

Pociťujete, že jste se stal pro skikrosový svět ikonou?
To možná, ale mimo závod. Když jedu na trati, tak mi přijde, že se každej chce spíš vytáhnout (smích). Nikdo na mě není hodnější, nešetří mě. 

Chovají se k vám mladší soupeři s velkým respektem?
Baví se mnou v pohodě, ale vědí, že jsem vyhrál hodně závodů. Rozdíl mezi prvním, druhým, třetím a čtvrtým místem je prostě dost velkej. A já jsem výher měl opravdu relativně hodně. A on to každý cítí.

Zažil jste samotné začátky skikrosu. Jak se tento sport za téměř deset let, kdy se jezdí Světový pohár, změnil?
Není lehké to popsat jednoduše. Na začátku se nevědělo, jakým směrem se bude skikros ubírat. Závody jsou dost podobné, ale rozdíly mezi lidma se o hodně zmenšily. Pole se zhustilo. Taky se mi líbí, že se po každé jízdě prohlíží video. Dřív se schovali lidé, kteří nejezdili čistě.

Zákeřností na trati tedy ubylo?
Možná trochu jo, protože teď, když je závodník po prohlédnutí videa diskvalifikovaný, tak přijde o všechny body, i kdyby byl ve finále. Když udělá přestupek, tak se mu celý závod ruší. To je vykřičník, který hodně lidí odradí od nečisté jízdy.

Přesto zůstal skikros pořád hodně tvrdým sportem. Jaký může lyžař provést nejhorší zákrok soupeři?
Nejhorší je, když se na odrazu skoku odehraje souboj. Pak už není možný nic korigovat a pády bývají nebezpečné. Ale pro mě je z běžných soubojů nejhorší, když někdo najíždí na patky lyží. A to přitom podle pravidel není nefér. Nepatří to mezi zákroky, za které se vylučuje.

Olympiáda skikros změnila

Jak se změnil závodnický kolektiv?
Když jsem začínal, tak jsme se sdružovali do týmů, které byly multinárodnostní. Ve skupině jsem byl se Švýcarem, Italem nebo Francouzem. Teď už se všichni rozdělili podle států. Shlukují se spolu Kanaďani, Francouzi, a tak dále. A to mě celkem mrzí, protože dřív se tak člověk dostal k lidem, se kterými se běžně nepotká. Samozřejmě vztahy se dají udržovat i s jinými reprezentacemi. Ale je to jiné, je to změna.

Soudržná skikrosová parta se tedy rozpadla?
Možná trochu jo. Změnila to olympiáda. Ale rozhodně komunikace mezi závodníky pořád probíhá nadstandardně. Já to možná pociťuju jenom proto, že jezdím dlouho a s většinou lidí se znám opravdu dobře.

Tomáš Kraus (v červeném) při závodě Světového poháru v Innichenu
Tomáš Kraus a jeho soupeři v jedné ze skikrosových bitev.

PRVNÍ ZÁVODY. Tomáš Kraus (na prvním snímku v červeném, na druhém v zeleném) vybojoval v úvodu Světového poháru v italskému Innichenu páté a osmé místo.

Už se závodníci specializují přímo na skikros, nebo stále většinou přecházejí z alpského lyžování?
Je to namixované. V tomhle se taky ten sport posunul. Se skrikrosem začínají mnohem mladší lyžaři, ale žádné zásadní dopady to zase nemá. Stejně si myslím, že by skikrosaři neměli začínat už třeba v osmi letech.

Samotné závody ale probíhají stále beze změny, klíčový je především start. Dá se vůbec natrénovat?
Dá, ale trénují ho všichni. Když nemáte špatnou technikou, tak už jen záleží, jak je člověk šikovný. Starty jsou všude rozdílné a je potřeba se na nezvyklou situaci adaptovat. Kdybych chtěl přednášet, tak jde o sílu, reakci, odpichy a synchronizaci. Důležité je, jak se všechno skloubí a kolik závodník vloží do startu energie. Jestli se dokáže vyždímat tak, že mu nezbyde vůbec nic, tak je to správně a má šanci být první. A pak si ještě musí věřit, že první skončí. To je taky docela důležité. Všechno roste podle toho, kolik dobrých startů člověk udělá.

A vy jste měl dobrých startů dost? Spoléháte na ně?
Já se prostě snažím dojet do druhého místa a ve finále co nejlépe. Ale jasně, že spoléhám na starty. A když nevyjde, přecházím na plán B.

Snowboard by mě určitě bavil

Kromě skikrosu se ale věnujete i dalším adrenalinovým sportům. Co jste vyzkoušel v letošním roce?
Skočil jsem ze dvou kilometrů padákem. To bylo dobrý.

Sám?
Právě, že sám. Letěli kolem mě dva instruktoři, protože jsem absolvoval zrychlený kurz. Byl to hodně zajímavý zážitek. Ale pak dělám spoustu sportů, který nejsou tak adrenalinové. Já nemám rád slovo adrenalinový. Za prvé se mi to špatně říká... A za druhé se mi zdá, že golfista, když trefí blbou ránu, tak si ho užije taky strašně moc. Ale je zase pravda, že když ho nezasáhne míček, tak mu jinak zase tolik nebezpečí nehrozí. 

Tomáš Kraus při freestylovém lyžování na Aljašce
Zleva: Martin Černík, Tomáš Kraus, Robin Kaleta, Michal Novotný

FREERIDE. Tomáš Kraus vyrazil i do volného terénu na Aljašku. Svahy sjížděl společně s Robinem Kaletou (v bílém) a snowboardisty Martin Černíkem (vlevo) a Michalem Novotným (vpravo)

Jaký máte jako profesionální lyžař vztah ke snowboardistům?  Zkoušel jste jezdit?
Zkoušel. Mám velmi dobrého kamaráda Michala Novotnýho, který závodí ve snowboardcrossu, a často jsme spolu na ledovcích.  A asi před dvěma lety, když ho bolely nohy v jeho botech a mě v mých, tak jsme si vyměnili snowboard za lyže. Já jsem o moc horší snowboardista než on lyžař, ale i tak jsme si to užili.

Bavilo by vás to?
Jo, myslím si, že určitě. Ale zima uteče rychle, a tak není na snowboard čas.

Když máte volno, u jaké aktivity si odpočinete? 
Celkem rád se kouknu na dobrý film, přečtu knížku. Ale teď, kdy máme doma roční a čtyřleté dítě, tak nepotřebuji hledat moc volnočasových aktivit. Takže právě když jsem na horách, o to víc si užiju volnou hodinu. Přečtu si nějakou knížku, třeba o fotografování.

ŠAMPION. Trofej pro celkového vítěze SP vyhrál Kraus čtyřikrát.

Fotografování je váš koníček?
To už mě baví docela dlouho. Souvisí to i se sportem. Zachytit ho je bezvadný a potom člověk zjistí, že se dá fotit dobře i špatně. Baví mě to a pak se to hodí i při fotografování rodiny.

Co nejraději fotíte?
Všechno, ale nejradši mám zase sport. Těším se, až si v létě vyjedeme a uděláme nějaké dobré fotky z windsurfingu. Je to pro mě taková výzva.

Ježíška připravuje manželka

Jak budete trávit svátky?
V současný době asi doma. Záleží, jestli budeme trénovat.

Probíhají u vás Vánoce tradičně?
Nemáme žádné ortodoxní Vánoce. Vždycky si chceme užít klidu, chodíme třeba na procházky. V Děčíně máme takové pěkné místo.

Přinese Ježíšek dceři lyžařské vybavení?
Tady se neptáte toho pravého, to spíš organizuje manželka. Ale loni už Lucinka lyžovala - ona vlastně už má celou výbavu.

Učíte ji lyžovat vy sám?
Táta má lyžařskou školu v Rokytnici. On je nejlepší učitel lyžování, takže učí i Lucinku. Já jsem tam byl dvakrát a pomáhal jsem jí. Ale líp to umí táta, protože má zkušenosti.

A měl byste na učení vůbec trpělivost?
Zdá se mi, že asi jo. Ale je otázka, jestli by to ve skutečnosti byla pravda. Snad jo... Já mám sport fakt rád. Vím, že aby člověk byl v něčem dobrý, tak tomu musí věnovat čas. A že všichni šikovný lidi se taky musí učit.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

ONLINE: Třinec - Pardubice 0:0. Opatrný úvod, Dynamo může zastavit nadvládu

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  17:25

Sledujeme online Zbývá poslední vítězství. Hokejisté Pardubic mohou v pátek večer oslavit historicky sedmý titul,...

ONLINE: Češi vedou na Slovensku 3:1, v přesilovce snižuje domácí Kudrna

26. dubna 2024  16:20,  aktualizováno  16:59

Sledujeme online Česká hokejová reprezentace nastupuje k pátému přípravnému zápasu před nadcházejícím mistrovství...

Cyklista Kopecký kvůli nemoci odstoupil ze závodu Kolem Turecka

26. dubna 2024  16:48

Dobře rozjetý závod závod Kolem Turecka pokazila cyklistovi Matyáši Kopeckému nemoc....

Salač byl v tréninku na Velkou cenu Španělska Moto2 třináctý

26. dubna 2024  16:43

Filip Salač zajel v tréninku třídy Moto2 na nedělní Velkou cenu Španělska silničních motocyklů...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...