Mikaela Shiffrinová v superobřím slalomu na mistrovství světa v Aare.

Mikaela Shiffrinová v superobřím slalomu na mistrovství světa v Aare. | foto: AP

Shiffrinová vyhraje přes sto závodů, je přesvědčený legendární Stenmark

  • 8
Po ukončení kariéry Lindsey Vonnové budou ohrožovat dlouholetý rekord švédské legendy Ingemara Stenmarka už jen dva lyžaři. A u obou je Stenmark přesvědčený, že ho překonají. Na svazích nyní vládnou Rakušan Marcel Hirscher a především Američanka Mikaela Shiffrinová, které je teprve 23 let a umí vyhrávat všechny disciplíny.

„Jak Marcel, tak i Mikaela ho můžou překonat a taky překonají. Ale kdo dřív? To nemám ponětí. Ale Mikaela určitě vyhraje přes sto závodů,“ řekl dvaašedesátiletý Stenmark na mistrovství světa v Aare před dnešním závodem družstev.

Legendární Švéd během své éry vyhrál ve Světovém poháru 86 závodů. Ten poslední v únoru 1989 v Aspenu, když mu bylo 32 let a byl v seriálu nejstarším lyžařem. Vonnovou o sen stát se rekordmankou připravila problémová kolena, zastavila se před pár dny na čísle 82.

Nejblíže Stenmarkovu zápisu je nyní Hirscher, devětadvacetiletý Rakušan, který rovněž dominuje obřím slalomům a slalomům. Zatím v SP vyhrál 68 závodů, všestranná Američanka Shiffrinová 56.

„Je hezké o tom mluvit, ale upřímně: nijak mi na tom nezáleží, protože se to nedá srovnávat. Přináší mi to ale publicitu. Teď, když Lindsey skončila a byla hodně blízko, byl jsem zase ve všech novinách. I v Los Angeles si o mně mohli přečíst. To je docela dobré,“ uvedl Stenmark.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž