Andreas Kofler vyhrává Turné čtyř můstků

Andreas Kofler vyhrává Turné čtyř můstků | foto: AP

Hrdina Turné čtyř můstků „Kofelix“ uletěl všem

  • 5
Dokázal to. Andreas Kofler to dokázal. "Pořád nechápu, že se to stalo," vyprávěl 25letý Rakušan, když se uzavřel poslední díl Turné čtyř můstků. Legendární závod skokanů na lyžích má dalšího překvapivého vítěze.

Kofler, který vášnivě rád leze po skalách a jezdí na snowboardu, vyhrál do Turné jediný závod Světového poháru. I když měl dvě olympijské medaile z Turína 2006, zůstával spíš mužem ve stínu.

Jenže hned úvodní den zaútočil, v Oberstdorfu suverénně vyhrál a pak si hlídal pozici. I když experti tvrdili, že znervózní a závod pokazí, on byl v Garmischi čtvrtý, v Innsbrucku rovněž a včera v Bischofshofenu zářil jako sluníčko, protože mu páté místo stačilo.

Maminka Renate objímala každého, kdo se jí připletl do cesty, a "Kofelixe" nosili týmoví kolegové na ramenou. "Když jsem před osmi lety viděl, jak Němec Hannawald vyhrál všechny čtyři závody, říkal jsem si, že by bylo fajn to taky zvládnout. Ale ne... Nemusel bych ani ty čtyři závody vyhrát, jen prostě vyhrát celkově. A ono se stalo. Neskutečné," říkal, když se na světelné tabuli objevilo, že na druhého Fina Janne Ahonena mu zůstal náskok 13 bodů.

Rakousko prožilo nádherný den Tří králů. Národní vlajky vlály, bengálské ohně zářily a domácí na můstku kralovali. Závod vyhrál Thomas Morgenstern a v celkovém pořadí 58. ročníku Turné se hned čtyři Rakušané objevili v elitní šestce. Jestli na únorové olympiádě vyhraje závod družstev někdo jiný než Rakousko, bude to absolutní senzace.

Dosud byli největšími favority pro olympiádu Švýcar Ammann a Rakušan Schlierenzauer, ale Turné prognózy pozměnilo. Rázem je žhavým kandidátem na zlato voják z povolání Kofler a hned pak finský nezmar Ahonen, který si obdivuhodnými výkony skočil pro celkové stříbro, přestože celou minulou sezonu odpočíval.

Češi můžou jen závidět. Po nadějném startu padli do podprůměru. Na Turné byl nejlepší Lukáš Hlava na 22. místě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž