Eva Adamczyková se raduje z triumfu ve snowboardcrossu ve Svatém Mořici.

Eva Adamczyková se raduje z triumfu ve snowboardcrossu ve Svatém Mořici. | foto: Profimedia.cz

Spokojená Adamczyková: Druhé místo je super. Snad ještě zlepším starty

  • 3
Když projela cílovou pásku zatleskala. Že byla druhá? Ne, na jejím výrazu nespokojenost nebyla znát. „Super, super. Jsem nadšená,“ smála se Eva Adamczyková po sobotním závodě v gruzínském Gudauri.

Její radosti se není co divit. Do Světového poháru se po účasti v taneční soutěži vrátila teprve minulý týden. Před starty si nemohla být jistá, jak na tom v porovnání se soupeřkami bude.

Nyní ale ukazuje, že skvěle. Ze svého umu nic nezapomněla!

První start v elitním seriálu přetavila ve Svatém Mořici ve vítězství. Tentokrát v Gruzii vyhrála páteční kvalifikaci a v sobotu jí jen kousek chyběl k jubilejnímu dvacátému pohárovému triumfu.

„I tak je druhé místo paráda,“ usmívala se třicetiletá olympijská vítězka či dvojnásobná mistryně světa.

Adamczyková opět na bedně! Na SP v Gudauri dojela druhá za Trespeuchovou

Přitom klání nezačala úplně nejlépe. Ve čtvrtfinále udělala hned na začátku chybu, a aby se dostala na druhé postupové místo, musela mazat několikametrové manko.

Postupně se ale k sokyním dotáhla a na úkor Rakušanky Pii Zerkholdové šla dál. „Byla jsem vůbec ráda, že jsem postoupila,“ uvědomovala si.

Její další jízdy už byly podařenější. „V semíčku se mi konečně povedl start,“ těšilo ji. I tentokrát sice páskou projela jako druhá, strachovat se ale nemusela.

Eva Adamczyková ovládla šampionát v Bakuriani 2023.

Start se jí podvedl i v souboji o medaile a hned od úvodu držela čelní pozici. Což ale pro ni nebylo moc výhodné.

„Snažila jsem se to držet z prvního místa, ale bylo to těžké,“ popisovala. „Chloe (Francouzka Trespeuchová) a Sophie (Švýcarka Hedigerová) se za mnou vyvážely. Mezi poslední a předposlední klopkou jsem udělala chybu. Chloe jsem nechala víc místa, než bych měla, a dostala se přede mě.“

Druhé místo už Adamczyková bezpečně uhájila. V cíli se usmála, zatleskala a gratulovala úspěšnější Francouzce, která zároveň vede i hodnocení seriálu. Češka je pátá.

Od tance na prkno. Sledujících mi přibylo jako po olympiádě, líčí Adamczyková

Radost měl i kouč Marek Jelínek. „Skvělá taktická práce. Evka dobře zabraňovala soupeřkám, aby ji předjely,“ hodnotil finále.

„Až na konci se jí to nepovedlo. I tak ale úspěch. Co musím vyzdvihnout, je i práce servismanů. Měli to dnes hodně obtížné. Chvíli pršelo, pak svítilo slunce. Po trénincích, kdy máza nebyla nejlepší, to nakonec zvládli a Evka mohla konkurovat nejlepším.“

Patřit k nim jistě bude chtít i v neděli, kdy se na stejném místě jede další závod.

„Uvidíme. Asi se zase změní podmínky,“ vyhlíží Adamczyková. „Už se těším. Doufám, že zase o trochu zlepším starty.“

Pokud se jí to podaří, soupeřky to budou mít zas o kus těžší.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž