Sdruženář Miroslav Dvořák s trofejí pro mistra republiky v loňském závodě v severské kombinaci.

Sdruženář Miroslav Dvořák s trofejí pro mistra republiky v loňském závodě v severské kombinaci. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Mononukleóza. Sdruženář Dvořák věří, že stihne druhou část sezony

  • 0
Miroslav Dvořák z Dukly Liberec, česká sdruženářská jednička posledních let, přijde o velkou část nadcházející sezony. Výsledky zdravotních testů ukázaly, že onemocněl mononukleózou, která vyžaduje přísnou dietu a klid. V případě úspěšné léčby by mohl opětovně zahájit přípravu počátkem prosince.

„Absolvoval jsem několik vyšetření u doktora Martina Koldovského - zjistil v krvi přítomnost cytomegalovirů, což je průvodní znak mononukleózy. Přiznám se, že jsem ani netušil, že taková nemoc existuje. Mám zákaz pohybu a držím přísnou dietu. Na druhou stranu jsem rád, že konečně vím, co mi je. Únavu a slabost jsem cítil už několik týdnů a měl jsem obavu, že problém může být i závažnější,“ uvedl Dvořák v tiskové zprávě.

Zcela v pohodě se necítil už při letní Grand Prix v severské kombinaci na přelomu srpna a září, kde musel některé závody kvůli slabosti a únavě vynechat. Zářijového mistrovství republiky v Liberci se sice zúčastnil, a přestože za Tomášem Portykem získal stříbrnou medaili, stěžoval si, že mu v běhu došly už po kilometru síly.

„Doba léčení je zhruba dvouměsíční a dokud nebudu úplně zdravý, s přípravou nezačnu. Naštěstí nemusím pospíchat, sezona nemá vrchol v podobě mistrovství světa a podobně. Jednou z příčin onemocnění může být i to, že jsem loni uspěchal po angíně návrat, odmítl jsem brát antibiotika a vlastně ji přechodil. To zřejmě oslabilo moji imunitu, což se v kombinaci s fyzickou námahou a stresem nyní projevilo,“ připustil 28letý závodník.

Mononukleóza je mezi lyžaři a biatlonisty poměrně častým onemocněním. V minulé sezoně postihla například vynikajícího francouzského biatlonistu Martina Fourcada, který však ještě stihl účast na světovém šampionátu, kde získal dokonce zlato ve vytrvalostním závodě. Letos v srpnu jí onemocněla také Běloruska Darja Domračevová a v důsledku toho oznámila, že nadcházející ročník Světového poháru vypouští.

„Pokud zahájím v prosinci přípravu, mohl bych stihnout některé závody Světového poháru v druhé polovině sezony. Z léta mám opravdu hodně natrénováno, tak by to nemuselo být marné. Ostatní kluky z reprezentace budu sledovat a když to půjde, tak za nimi zaskočím,“ věří Dvořák.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž