Chci do první desítky, říká sdruženář Slavík

Harrachov - Český reprezentant v severské kombinaci Tomáš Slavík se stal už podruhé krajským Sportovcem měsíce. To se před ním v Libereckém kraji ještě nikomu nepodařilo. V anketě MF DNES a iDNES.cz pro něj v listopadu hlasovalo 159 čtenářů. Na druhém místě skončila biatlonistka Zdenka Vejnarová, třetí byl fotbalista Jan Blažek.

Slavík dokázal zopakovat svůj triumf ze srpna tohoto roku. Do čela pořadí ho vyneslo 13. místo v úvodním závodu Světového poháru, jehož dosáhl v poslední listopadový den ve finském Kuusamu.

"Jsem šťastný, že se mi podařilo navázat na dobré výsledky z letních závodů," řekl "staronový" sportovec Libereckého kraje. "Po skokanské stránce je to dobré, teď ještě musím vyladit běh, abych dokázal pravidelně jezdit ve světě kolem patnáctého až dvacátého místa."

V létě jste se oženil. Mělo to pozitivní vliv na vaši výkonnost?
Tak to bych úplně neřekl. S mojí dnešní ženou Bárou jsme spolu už čtyři roky, teď přibyl jen papír. Spíš mi pomohlo ukončení vysoké škole, studium bylo přece jen velkým zásahem do života. Teď semůžu plně soustředit na sport. Navíc jsem byl přes léto zdravý a do sezony jsem mohl naskočit v klidu.

Na Technické univerzitě v Liberci jste vystudoval němčinu a tělocvik. Co z toho víc uplatníte?
Asi tu němčinu. Cizí řeč se hodí vždycky, i při komunikaci se soupeři, nebo vlastně s kamarády. Trávíme dost času v zahraničí a nemám žádnou jazykovou bariéru. Domluvím se německy, ale i anglicky.

Váš sport kloubí dohromady skok a běh na lyžích. Jak by dopadlo vaše měření s nejlepšími skokany?
Určitě bych nemohl jet na nějaké velké závody. Skokani mají zhruba o dva kilometry nižší nájezdovou rychlost, což hraje velkou roli. Rozdíl při stejné rychlosti může být tak 15 metrů délky. Nejlepší sdruženáři by byli v soutěži se skokany schopni končit tak kolem dvacátého místa. Skok je o třídu až o dvě výš.

Z jakého letošního závodu jste měl nejlepší pocit?
Určitě z toho úvodního ve Finsku. Vyšly mi oba skoky a po skokanské části jsem byl na devátém místě. V běhu jsem se dokázal držet s čelní skupinou, i když mi pak ve finiši trochu chyběly síly a doběhl jsem třináctý. Snad to v příštích závodech ještě vylepším.

Nedávno jste byl ve Světovém poháru třináctý, minulou sezonu jste končil s pátým místem. Zdá se, že vám chybí už jen stupně vítězů.
Já bych zvolil postupnější vývoj. Nejdřív se dostat do světové desítky a dobře se připravit na trojzávod Světového poháru, který se v polovině února uskuteční v Liberci. Doma bych chtěl předvést nejlepší výkony.

V Liberci budou tři závody?
Ano. Sprint, klasický závod a třetí úplně nový, který se ještě nikdy nejel. Bude to sprint, ale jen pro třicet lidí, kteří se kvalifikují na základě předchozích dvou závodů. Je pro mě velkou motivací ukázat se v domácím prostředí a přilákat diváky.

Je ovšem otázka, jestli Světové poháry v Liberci vůbec budou. Šíří se různé zvěsti...
To máte pravdu, ale závody proběhnou, i když třeba s menším omezením. Důležitý faktor bude i počasí, ale to se může pokazit stejně v Liberci jako jinde.

Sledujete bouřlivé dění okolo blížícího se světového šampionátu v Liberci?
Samozřejmě, přece jen se mě to dost týká. Ale nebudu se k tomu vyjadřovat, určitě to nějak dopadne.

Mluví se o tom, že byste společně s vaším kolegou Miroslavem Dvořákem mohli být nástupci úspěšných závodníků Ladislava Rygla a Milana Kučery. Co vy na to?
Kdyby se to povedlo, bylo by to fajn, ale ještě k tomu máme daleko. Mírovi je teprve dvacet, ale je to velký talent. Já už mám nějaký rok závodění za sebou a letos jsem poprvé pořádné nakoukl do Světového poháru. Uvidíme.

Vy jste s kolegou Dvořákem odlišné typy, že? On je vynikající běžec, zatímco vám se daří hlavně skok.
Ale já byl vždycky lepší běžec, až v posledních třech letech se mi to trochu přeorientovalo směrem ke skoku. Teď to musím trochu vyladit. Míra je velice dobrý běžec, ale i pro skok má předpoklady, jen v úvodu sezony neměl formu.

Takže jaký je váš hlavní cíl pro sezonu, která nemá vrchol v podobě olympiády nebo mistrovství světa?
My jsme do té sezony šli s cílem udržet se ve Světovém poháru v elitní skupině 40 závodníků, kterým účast platí Mezinárodní lyžařská federace. Mně se to podařilo, jsem dvacátý v pořadí a Míra Dvořák měl účast vyjetou zmistrovství světa juniorů. Já osobně bych chtěl svoji výkonnost stabilizovat kolem dvacátého místa a občas vylítnout někam výš.

Severská kombinace je malý sport, jemuž se v kategorii dospělých věnuje pouze hrstka závodníků. Myslíte, že mu svými výsledky pomůžete k jeho popularizaci?
Úspěchy českých závodníků můžou ke kombinaci přitáhnout děcka, ale na druhou stranu si myslím, že členská základna v Čechách nebude nikdy výrazná. Jde o to, aby to těch pár kluků dotáhlo až do dorosteneckých let. Teď většinou končí se severskou kombinací se základní školou.

A vy jste měl v začátcích nějaký vzor, který vás ke kombinaci přitáhl?
Já jsem vyrůstal v Harrachově, což je jedna z největších líhní severské kombinace i skoku na lyžích. U nás se nic jiného ani dělat nedalo, všechno bylo o lyžování. Člověk mohl běhat, skákat - anebo to spojit dohromady. Mě to chytlo, navíc celá rodina se podílí na pořádání závodů, a tak jsem měl vždycky velkou podporu. Přes hubená léta jsem se přenesl nahoru.

Co vás čeká v nejbližší době?
Teď jsem byl pár dní doma, a tak jsem si byl zaběhat v Bedřichově. Ve středu odjíždím do rakouského střediska Ramsau. Kdybych tam jednou pronikl mezi patnáct nejlepších a jednou skončil kolem dvacátého místa, byl bych moc spokojený.

Kompletní výsledky ankety najdete zde.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž