Vítek

Vítek - Biatlonista Vítek při střelbě v stoje na posledním úseku závodu štafet, který česká čtveřice v Anterselvě vyhrála | foto: čtk

Biatlonisté zazářili ve štafetě

A n t e r s e l v a - Po vítězství Zdeňka Vítka v úvodním závodě Světového poháru biatlonistů, potvrdila skvělý vstup do nové sezony i mužská štafeta. Česká čtveřice Petr Garabík, Ivan Masařík, Tomáš Holubec a Vítek zvítězila v závodě na 4x 7,5 kilometru v italské Anterselvě zcela jednoznačně, když druhé Ukrajince porazila téměř o dvě minuty. Třetí místo vybojovala štafeta Německa. "Když by to šlo takhle dál, tak bychom se nezlobili," přál si Vítek.

V konkurenci dvaceti štafet zahájil velmi dobře Garabík. Na první střelnici byl v popředí, polohu vleže zvládl jako jediný čistě a získal desetivteřinový náskok. I když pak musel vstoje dvakrát dobíjet, předal Masaříkovi o dvacet vteřin před kvartetem Slovinska. Masařík na střelnici neminul a vybudoval pro závěr rozhodující náskok. Holubec se na třetím úseku trápil při střelecké položce vstoje a až posledním možným nábojem trefil pátý terč. Vítek pak už minutový náskok ještě zvýšil.

S psychickým tlakem se na třetím úseku vyrovnával Holubec. V minulých štafetách se mu nedařilo a vždy něco pokazil. "Garabík to rozjel na první místo, Masařík vedoucí pozici podržel a na mně bylo, abych to nezkazil," řekl čtyřiadvacetiletý závodník o situaci, která ho čekala. První střelbu zvládl dobře, ale vstoje mu zbýval poslední náboj a jeden terč. "Nervy pracovaly, ale řekl jsem si, že musím dát, a trefil jsem," ulevil si Holubec.

Výkon Holubce ocenil finišman Vítek, který bezpečně dotáhl českou štafetu do vítězného konce. "Patří mu největší dík a měli jsme i výborně připravené lyže," poděkoval Vítek servismanům, kteří neměli jednoduchou práci, protože v Itálii drobně mrholilo. "Ale zvládli to perfektně. A nám déšť při běhu ani střelbě nevadil. To člověk nevnímá," vysvětlil Vítek, vítěz vytrvalostního závodu na 20 km a desátý na poloviční trati.

"Kdyby mi někdo před startem tvrdil, že vyhrajeme takovým náskokem, tak bych mu řekl, že to je absurdita, ale stalo se. Jsou z toho překvapení," smál se Vítek. Biatlonisté nyní zůstávají v Anterselvě, kde se v příštím týdnu pojedou závody za odvolané soutěže v slovinské Pokljuce.

"Děláme radost sami sobě. Klukům to absolutně vyšlo. Vyhrát s takovým náskokem se normálně nestává. Prožívají euforii a konečně vidí, že ta dřina má svůj smysl," řekl šéftrenér Pavel Levora.

Štafeta 4x7,5 km: (startovalo dvacet čtveřic): 1. Česká republika (Garabík, Masařík, Holubec, Vítek) 1:27:47,9 (0 trestných okruhů), 2. Ukrajina (Derkač, Deryzemlja, Bilaněnko, Lysenko) -1:53,8 (0), 3. Německo (Sendel, Fischer, Heymann, Gross) -2:03,4 (0), 4. Norsko -2:14,3 (6), 5. Bělorusko -2:26,6 (0), 6. Itálie -2:47,8 (1).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž