Běžkařské kvarteto pro SP je známé

Kiruna - Na závodech Světového poháru, který se rozběhne příští týden, bude české běžecké lyžování reprezentovat čtveřice závodníků. V nominaci se objevili Lukáš Bauer, Martin Koukal, Jiří Magál a Petr Michl. Trenéři se tak rozhodli na základě kontrolních závodů ve švédské Kiruně. Znamená to, že 'Černý Petr' a cesta zpět domů padly na Milana Šperla.

Světový pohár v běhu na lyžích zahájí za týden v sobotu a v neděli ve finském Kuopiu. Vedle mužského kvarteta se na startu objeví i dvojice žen Kateřina Neumanová a Kamila Rajdlová. Běžci na lyžích tuto sobotu a neděli absolvovali mezi sebou v Kiruně dva kontrolní nominační závody shodně na osm kilometrů, klasickou a poté volnou technikou. Dvakrát vyhrál Bauer před Magálem a Koukalem. O čtvrté místo v týmu bojovali Michl a Šperl. "A Michl byl lepší," rozluštil nominační tajenku sportovní ředitel úseku běžeckého lyžování Čestmír Skrbek. 

Ženy běžely testovací závod na osm kilometrů klasickou technikou a Neumannová porazila Rajdlovou o více než minutu. V neděli odpoledne trenéři vyhlásili volný den. V Kiruně panuje ideální počasí. "Všechno je, jak má být," potvrdil kouč žen Stanislav Frühauf. "Jsme tady prakticky sami, všichni ostatní odjeli po vlastních nominačních závodech. Celý běžecký svět je nyní rozstrkaný po celé Skandinávii," doplnil Frühauf.

Ve středu večer se česká reprezentace v běhu na lyžích přesune letecky z Kiruny přes Helsinky do Kuopia. Realizační tým cestu absolvuje v autokarech. "No a pak už si jen počkáme, až nám to v sobotu a v neděli sečtou v cíli," konstatoval Frühauf.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž