Diskuze

Novák ve Falunu finišoval na patnáctém místě, Razýmová byla osmnáctá

Lyžař Michal Novák doběhl patnáctý v závodu na 15 km klasicky s hromadným startem ve Falunu. Navzdory pádu zvítězil lídr Světového poháru Rus Alexandr Bolšunov, který ve finiši odrazil útok norské dvojice Johannes Hösflot Klaebo, Paal Golberg. V ženském závodě na 10 kilometrů klasicky Kateřina Razýmová nenavázala na páteční deváté místo z volné desítky a skončila osmnáctá. Vyhrála domácí Linn Svahnová. Favorizovaná Norka Therese Johaugová skončila třetí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OV

Michal tam bohužel udělal ve sjezdu chybu, kdy to jel vnější stoupou a dostali se před něj dostali. Pak měl taky horší lyže. Vzhledem k tomu moc pěkný výsledek. Zbytek celkem vzato tristní. Svensson by mohl ve sprintu bojovat o nejvyšší příčky, Usťugov se dostává do formy, Klaebo bude mít pro MS soupeře. Překvapilo mě, že Klaebo nemá jedinou individuální medaili z dlouhých distancí z OH a MS! Bolšunov zase dal zem a na svazových stránkách se chvástají, že byl jen o jednu příčku a 13 setin lepší, než Luděk Šeller. Potěmkinovy výsledky :-) Linn Svahn zase vyhrála, ve sprintu počtvrté v řadě, vyrovnala Stinu Nilsson. A vyrovnala ji i v tom, že vyhrála 10km masák. Lampič dokazuje, že malá konkurence není nutně na překážkou, že je možné se i v takovém prostředí stát špičkovou sprinterkou.

0 0
možnosti
OH

Poslední věta: takových "úkazů" je spousta, např. u nás. Jenže se jedná o jednotlivce... ne o tým.

0 0
možnosti
OV

Současné nastavení klasického lyžování je problém. V masácích se výkonností rozdíly setřou, krom závěru se nic neděje, sprinteři mohou bojovat o bednu. Jeden z důvodů úpadku popularity. Další jsou sprinty. Obávám se, že letos popularitě další ránu zasadili Norové svou neúčastí na řadě závodů. Závody sice možná zajímavější byly, ale jen pro ty, kteří k obrazovkám zasedli a obávám se, že neúčast tak kvalitního týmu to množství lidí u obrazovek snížila. Dalším důvodem je podle mne velmi málo delších závodů, 30 km, 50 km. Daly by se jezdit i jiné vzdálenosti, 20, 25 km. V ženách je to ještě markantnější, protože tam, kde muži běží 15 km, běží ženy 10 km, ale tam, kde muži běží 30km, běží ženy jen 15 km. Další je, že v Gundersenu v drtivá většině první klasika, pak se bruslí. Přitom třeba v v biatlonu jsou rozdíly ve vzdálenostech menší, v atletice ženy dokonce běží stejné vzdálenosti,

FIS svou činností dosáhla opaku, dnes už je zjevné, že to nefunguje, přesto tento trent drží. I v biatlonu se velká většina závodů běhá intervalově nebo Gindersenem, masáků je vlastně z celkového počtu závodů docela málo, navíc to tam roztrhá střelba. Díky střelbě má biatlon něco navíc. Přitom intervalové starty jsou zajímavější, jednou vede na mezičase ten, podruhé ten, člověk je v napětí, jak to bude na příším, vedoucí závodník se několikrát změní, za závod je vlastně několik dramatických vrcholů. V masáku jen jeden. Podle mě se FIS snaží připodobnit biatlonu, což je chyba, protože biatlon má střelbu navíc. Z běžek by měli udělat heroismus na sněhu, ultimátní soutěž vytrvalců, takže by se od biatlonu odlišil. Tedy více dlouhých závodů, intervalových startů a Gundersenů, méně sprintů. A snažit se smazat početní a technologické výhody bohatých týmů. To by byl další a zásadní krok k zatraktivnění.

2 0
možnosti
OH

Ještě bych doplnil experimenty ohledně gundersena, přezouváku a udělování medailí... kdy tzv. zavraždili celou generaci specialistů na klasiku i skate, protože neměli šanci mít medaili...

Btw: sprinty jsou zajímavé, divácky atraktivní. Ale chyba je, že jsou součástí boje o velký glóbus. Mělo by to být rozdělené, i MS zvlášť na distance a zvlášť na sprinty.

1 0
možnosti
OV

Včera byl Golberg za Bolšunovem i nahoře na kopci, celou dobu v kontaktu, je to sprinter, přesto na Bolšunova něco sjel prakticky jen ve chvíli, kdy zabruslil při změně stopy, to bylo vtipné a je to dost na pováženou. Klaebo nezaspal, viděl, e Bolšunov jede, byl v tu chvíli na špici balíku, ale neměl na to s Bolšunovem a Golbergem jet, možná trochu spoléhal na to, že něco sjede z kopce a pošetřil na finiš. A nebyl za nimi pravda v cílové rovince příliš daleko, přesto nedokázal vyhrát. On ale může být za toto umístění rád, jet se na těžším okruhu, nikdy by 3. neskončil.

1 0
možnosti
OV

Ten rozdíl mezi Rusy a zbytkem světa byl v Lahti dán i tím, že Rusové nepoužili nejlepší skluzné vosky. Ve skiatlonu použili jejich až čtvrtý nejlepší vosk.

Andrew Young má po tom ošklivém pádu, kvůli kterému nedokončil i Adam Fellner, zlomenou stehenní kost.

Dost slušně zajel oba závody Jonáš Bešťák. Přijde mi škoda, že mistr republiky na 10 km klasicky intervalově a 15 km volně hromaďák Jan Pechoušek, který porazil Adama Fellnera i Jonáše Bešťáka a krom Michala Nováka prostě všechny. Šetří se na sprinty...

Nechápu, proč včera nejeli alespoň ten páteční okruh a proč se ve Falunu nejezdí ten největší kopec celý. To by byla v masáku hned jiná.

0 0
možnosti
OH

Protože by se nemohli tolikrát otočit přes stadion... také nechápu.

1 0
možnosti
OH

U ženských rozbití norského bloku. Což je jen dobře, zvlášť když je tam vepředu víc závodnic.

U chlapů se to zatím nepodařilo, teda až na Bolsunova, na kterého nemají. Ale ten rozdíl vytvořený únavou pelotonu po Tour se už smazává. Což je též dobře.

0 0
možnosti
OV

Těžko říct, jestli se smazává. V Lahti to bylo těmi vosky. Na 15km volně byli Norové před druhým nejlepším Rusem dost daleko, z masáku se těžko něco vyvozuje, ale 4 Norové za Bolšunovem a to ještě Holund odstoupil po pádu. Zatím je to tak, že je výkonnostně první Bolšunov, o tom není pochyb, za ním minimálně 4 Norové, ale spíš více, a pak až další nejlepší Rus.

0 0
možnosti
OH

Razýmová také výborně.

Zmiňovat, že není v desítce jak píše autor článku, mi přijde naprosto zbytečné. Protože buďme rádi i za tu druhou...

0 0
možnosti
OV

Je tam napsáno, že nenavázala na páteční 9. místo z volné desítky a skončila 18. Není to odsudek a srovnání se nabízí. Katka má přece jen ambice jinde, po Tour de Sk zmiňovala, že další cíl je bedna. Proč bychom vlastně měli být rádi za 18. místo?

0 0
možnosti
OH

Od Nováka skvělý výsledek. Snad na to naváže i v dalších závodech.

1 0
možnosti
OH

Podle výsledků mi to u chlapů přijde jako pomalý závod... Ital v desítce, Novák ve druhé, oba s minimální ztrátou.

Viděl jste to někdo? Jak to vypadalo?

0 0
možnosti
OH

To samé Usťugov, který je na klasiku horší jak na skate.

0 0
možnosti
OV

Michal výborně, Katka trochu zklamala. Myslím, že je dnes už lepší bruslařky než klasička, má slabou soupaž. Velice podobné to s ní bylo i při Tour de Ski, ke bruslila do desítky, nebýt toho pádu, a hromaďák klasicky jí pak tak nevyšel.

Včerejšek a dnešek ukázal, jak se při hromaďáku stírají rozdíly ve výkonnosti. Za určitých okolností se vepředu udrží i typy jako Linn Svahn.

Taková perlička - včera byla na vršku kopce po mezičase 7,7 km Frida o 4 vteřiny před Terezou, ale spadla. Ruskám se to celkem rozpadlo - Neprjajeva zlomená ruka, Sorina zraněné koleno, Kulešová zranění, Žambalová koronavirus, Stupaková po nemoci. Pro Oberstdorf to pro ně nevypadá dobře.

0 0
možnosti
OH

Katka nezklamala. Myslím si, že zbytečné tvrdá slova.

0 0
možnosti
PN

P86e84t43r 77N47o95v61ý

30. 1. 2021 15:21

Takhle kdyby zafinisoval s tim finem myslite ze by rozhodovalo kam se Severan cukne tesne pred cilem? ;-) Ale sily tam je na rozdavani... i pres ten pad R^

0 1
možnosti
JN

J31a73n 92N94o72v70á30k

30. 1. 2021 15:33

Minule to byla štafeta, nevím kolik musel dohánět od předávky.

Dnes jel sám za sebe.

0 1
možnosti
  • Nejčtenější

Premium služby

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Motorsport

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Fotbal

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbal

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Hokej

Hořava ve Spartě končí, hlavní trenér Gross dostal důvěru i na další sezonu

26. dubna 2024  11:40

Nepovedený závěr play off ho o pozici nepřipravil. Sparťanské hokejisty povede i v příští sezoně...

Hokej

Jágrova kariéra směřuje ke konci. Chci se připravit na poslední sezonu, hlásí

26. dubna 2024  11:21

Bezprostředně po rychlé extraligové záchraně ještě nic neprozradil. Z rozhovoru pro CNN Prima News...

Fotbal

Tak trochu jiné derby. V Edenu se bude vařit double, vietnamský guláš i rekord

26. dubna 2024  11:20

Běžně hrají domácí utkání na hřišti v Horních Měcholupech před pár stovkami lidí u klandru či na...

Volejbal

Kowal v Budějovicích končí, s titulem se vrací trénovat do Polska

26. dubna 2024  11:18

Trenér Andrzej Kowal po zisku mistrovského titulu s volejbalisty Českých Budějovic končí....